
Foto: iStock
Uz par osnovnih sastojaka i malo vremena, dobit ćete umak koji će osvojiti svakog gosta za stolom
povezane vijesti
Za sve ljubitelje punih, bogatih okusa, umak od piva i sira pravi je gastronomski pogodak. Ova kremasta i aromatična kombinacija savršeno se slaže s grickalicama, mesom s roštilja ili jednostavno uz komad svježeg kruha.
Sastojci
- 50 g slanog maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 180 ml svijetlog piva
- 200 ml mlijeka
- 200 g dimljenog cheddara, sitno naribanog
- 65 g naribane mozzarelle
- ½ žličice slatke dimljene paprike
- ½ žličice praha gorušice
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- komadići bagel peciva ili svježi pereci za posluživanje
Metoda
Otopite maslac u maloj tavi s debelim dnom na srednje slaboj vatri. Pospite brašno i promiješajte drvenom žlicom dok ne dobijete zapršku. Pustite da se brašno kuha 1 minutu uz neprestano miješanje.
Polako ulijte pivo dok ne dobijete gustu pastu, neprestano miješajući. Nakon što se sjedini, kuhajte još minutu kako bi alkohol ispario, pazite da neprestano miješate kako se ne bi zalijepilo.
Postupno dodajte mlijeko u tavu, pazeći da se potpuno sjedini prije dodavanja još. Nakon što ste dodali svo mlijeko i stvorili glatki umak, pospite oba sira zajedno s paprikom i senfom u prahu.
Pustite da se sir potpuno otopi, a zatim začinite solju i paprom. Poslužite u tavi ili ulijte umak u toplu zdjelu i uživajte s komadićima peciva ili svježim perecima za umakanje, preporučuje BBC Food.