Tržnica

Priče s riječke place. Nije samo riba skupa, poskupjelo je i meso

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš



Dok ljetno sunce prži riječke ulice, na riječkoj tržnici, čini se, jedino što nadmašuje vanjsku temperaturu je cijena ribe. Dok se turisti šetači dive ulovima iz Jadrana, Riječani sve češće uzdišu gledajući etikete. No, nije samo riba ta koja izbija novac iz džepova. Nažalost, čini se da su i mesnice u susjednom paviljonu uhvatile val poskupljenja.


Srdele po 5 i inćuni po 4 eura, najtraženiji su u bogatoj ponudi na riječkoj ribarnici. Ponuda je bogata, naročito »divlje ribe«, ali sve je manje onih koji to žele platiti. Mnogi sve više tradicionalne morske plodove petkom, što će reći sitnu plavu ribu, zamijenjuju pristupačnijim mesom, ali ni meso iz susjednog paviljona više nije tako jeftino.


Hrabroslav, iako voli ribu, priznaje da su mu šnicle ipak draže, pogotovo kada usporedi cjenike.




Njegovo zaprepaštenje nije bez osnove. Posebno se čudi kako cijena srdelica može biti ista kao i kilogram dobrog mesa na akciji u trgovačkim centrima. Dok se cijena svježih srdelica na tržnici kreće oko 5 eura za kilogram, trgovački centri često nude akcije na različite vrste mesa, pa čak i kvalitetne komade, po sličnim, pa i nižim cijenama.


– Pa dajte mi recite, isplati li se onda uopće kupovati male ribe kad za istu cijenu mogu dobiti sočan komad mesa? Razumijem ja da je to svježe, direktno iz mora, ali mora postojati neka granica, dodaje Hrabroslav.


S dozom pragmatičnosti, ali i kulinarske domišljatosti, odlučio se prilagoditi situaciji. Kada je već riječ o tome što je zdravije, uz meso kombinirat će ponudu svježeg povrća – tikvice, paprike, krumpire, i to pod pekom.


– Kvalitetno meso po nešto više od četiri eura za kilogram, dosta krumpira i povrća, sve to pod pekom, uz osmijeh je izjavio Hrabroslav, već zamišljajući mirise koji će se širiti ispod peke.


Prava vrijednost kulinarskog umijeća često se krije upravo u sposobnosti da se s malo napravi mnogo, pogotovo kada su cijene u pitanju.