Vege jelo

Pripremite ukusne ljetne polpete od tikvica po receptu “rentaj chefice” Dunje Gulin

P. N.

foto: Maja Danica Pečanić

foto: Maja Danica Pečanić



Dunja Gulin autorica je mnogih sjajnih veganskih kuharica, a jedna od njih su i Vege-burgeri. Polpete od tikvica iz te kuharice Dunju podsjećaju na ljeto, more i djetinjstvo. Zato vam i preporučujemo taj recept. 


Sastojci za 8 polpeta:


4 šalice naribanih tikvica




1 žličica soli


4 žlice sitno sjeckanog lista peršina


pola žličice praha kurkume


pola šalice slanutkovog brašna


sol i svježe mljeveni papar


maslinovo ulje, za plitko prženje.


Naribane tikvice posolite, dobro promiješajte pa pustite da odstoje 10-ak minuta. Stavite u cjedilo pa rukama gnječite kako biste iscijedili što više soka, kako vam polpete zbog viška tekućine ne bi ispale gnjecave.


U ocijeđene tikvice dodajte ostale sastojke, kušajte pa dodajte soli i papra po ukusu. Izmiješajte kuhačom da se sastojci povežu.


Možete polpete oblikovati vlažnim rukama ili, za oblikovanje polpeta idealnog oblika i veličine, koristite mjericu od ½ mjerne šalice. Premažite mjericu uljem kako se smjesa ne bi ljepila za nju, pa je do pola napunite. Iskrenite na tanjur pa vlažnim rukama lagano spljoštite kako biste dobili pravilne polpete debljine oko 1 cm.


U tavici koja se ne lijepi zagrijte malo ulja pa pecite polpete na srednje jakoj vatri s jedne pa s druge strane i budite pažljivi kod okretanja jer su nježne i rahle. Servirajte tople ili hladne. Odlično ih nadopunjava veganski tzatziki, čiji recept se također nalazi u kuharici Vege-burgeri. 


Dunja Gulin je svoju prvu kuharsku edukaciju stekla u Istri, u starinskim kuhinjama svojih nona, roditelja, teta i obiteljskih prijatelja. Nakon studija i intenzivne edukacija na području zdravih stilova pripreme namirnica u Hrvatskoj i inozemstvu, krenula je sa autorskim projektom Rentaj Chefa, te s vođenjem radionica i poduka kuhanja baziranih na mediteranskim, vegetarijaskim, veganskim, makrobiotičkim te sirovim stilovima pripreme namirnica.


 Gulin se educirala na području prirodne prehrane, prvo u Makronovi, a zatim kroz rad i asistiranje na mnogim programima u Hrvatskoj i inozemstvu te pohađanjem konferencija o zdravoj prehrani u SAD-u gdje je završila i Plant-Based Nutrition program dr. Colina Campbella pri sveučilištu Cornell. Osim kuharica Doručak i Vege-burgeri autorica je nekoliko kuharica na engleskom jeziku: Raw Food Kitchen, The Vegan Baker, The Vegan Pantry, Fermented Foods, Falafel Forever. Pokretačica je projekta Rentaj Chefa, kolumnistica časopisa Sensa, članica kuharskog tima na krstarenju Holistic Holiday at Sea, povremeno kuha za joga grupe na raznim destinacijama, voditeljica je radionica kuhanja i autorica on-line detoks škole kuhanja na www.dunjagulin.com.