Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Čitaj mi

Zašto je važno čitati djetetu od najranije dobi? Evo kako glasno čitanje utječe na njegov kognitivni razvoj

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2018. u 18:13 2018-09-10T18:13:02+02:00

Samo 15 minuta čitanja dnevno pomaže djetetovom cjelokupnom razvoju

Najnovije statistike pokazuju kako otprilike pola stanovnika Hrvatske godišnje ne pročita niti jednu knjigu. Digitalna era djeci pruža razne vizualno stimulativne sadržaje zbog kojih mnogi roditelji često kažu kako je djeci čitanje dosadno. No, to ne mora biti slučaj. Knjižnice su prepune šarolikih slikovnica i dječjih knjiga prilagođenih po dobi s prekrasnim ilustracijama, a dječja književnost doživjela je pravi procvat.

Kako bi se naglasila važnost glasnog čitanja djeci, 2013. godine pokrenuta je nacionalna kampanja "Čitaj mi!" čiji je cilj poticati roditelje i ostale odrasle osobe na čitanje djeci kako bi čitanje postala dijelom obiteljske svakodnevnice. Glasno čitanje aktivnost je koja uključuje cijelu obitelj i stvara emocionalnu vezu između djeteta i osobe koja mu čita, a iznimno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece.

Zašto je važno čitati djetetu od najranije dobi?

Metoda glasnog čitanja ključna je za ravoj čitateljskih sposobnosti i kasniji uspjeh u školi, a često služi i kao prevencija za poteškoće u čitanju. Djeca koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji.

little-girl-reading-912380_640

Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju, a također proširuje dječji vokabular i njihovo opće znanje. Omogućuje djeci upoznavanje s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora, a na taj način djeca bolje razumiju složene rečenične strukture. Također, glasno čitanje omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.

boys-3396713_640

Čitajte li djeci naglas od rođenja, ona će moći povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi te koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa. Također, moće će stvarati zvukove – od gugutanja do riječi te početi razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline.

baby-2598005_640

Kako čitati djetetu

Uzmite dijete u krilo i to tako da ono može gledati slikovnicu. Igrajte se riječima, stvarajte rime, pjevajte, uključite ime djeteta u priču ili pjesmu jer djeca to vole. Imajte na umu da će dijete htjeti dirati, hvatati, okusiti slikovnicu jer tako uči i upoznaje svijet oko sebe, pa mu možete dati igračku koju će držati dok zajedno čitate.

child-2916831_640

Za početak, pustite da se dijete poigra s knjigom: neka slobodno okreće stranice i proučava knjigu. Pri čitanju bavezno pokazujte ono o čemu govorite, opisujte što se događa na slikama i svakako uključite dijete u priču. Postavljajte pitanja: Što je ovo? Gdje je nešto na slici? I pričekajte da dijete odgovori ili pokaže. Potaknite dijete da se uključi u priču – neka oponaša zvukove ili glasove životinja ili neka ponavlja za vama rimu. Ne zamarajte se brojem pročitanih stranica: nekada je dovoljno pročitati jednu ili dvije stranice, a s vremenom će taj broj porasti.

child-2916844_640

I zapamtite: čitati treba onoliko dugo dok djeca žele slušati: nemojte ih prisiljavati na slušanje priče. S vremenom djeca razvijaju koncentraciju pa se vrijeme slušanja priče produljuje. Imajte na umu da samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju.

child-3046494_640

Izvor: citajmi.info

Foto: Pixabay, Unsplash

glasno čitanje djeci, čitaj mi

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.