Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 23° 23° 1
18. lipnja 2019.
Poduzetnica Dea Kurti

Smjela urbana mama u svijetu "Urban Gardena": Kako je Riječanka s opatijskom adresom ideju pretvorila u posao

Dobila sam poticaje od države i Grada Opatije za samozapošljavanje - Dea Kurti / Foto Damir ŠKOMRLJ
Dobila sam poticaje od države i Grada Opatije za samozapošljavanje - Dea Kurti / Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2018. u 7:18 2018-05-03T07:18:34+02:00

Nakon završenog hotelijerskog fakulteta, šest godina rada u ugostiteljstvu na kruzerima i nekoliko godina iskustva u restoranima i hotelima na našem području, naša sugovornica kaže kako otvoriti obrt nije nimalo lagan posao

Riječanka Dea Kurti nova je mlada opatijska obrtnica. Majka trogodišnjeg sinčića, udana za Opatijca odlučila se na izuzetno hrabar potez. U centru Opatije otvorila je svoj prvi obrt u ugostiteljstvu Juice&Smoothie bar »Urban Garden«.

U ogranku Radničke ulice ova Riječanka s opatijskom adresom ponudila je nešto novo -u opatijskoj ugostiteljskoj ponudi dosad nezastupljeno. Ponudila je zdrav obrok, doručak ili marendu, o kojem se odmah počelo pričati po cijelom gradu. Dea Kurti na ideju o pokretanju posla došla je nakon što je odlaskom na porodiljni izgubila dotadašnji posao.

– Za zdravu hranu počela sam se zanimati tijekom trudnoće. Tada sam postala i aktivna članica grupe Solidarne razmjene Opatija putem koje sam nabavljala zdrave domaće proizvode. Znači, u početku sam te sokove počela miješati radi svog zdravlja, a kasnije sam time nastavila hraniti i dijete. Kako se bližio prvi rođendan mom sinčiću sve sam intenzivnije razmišljala o poslu i onome čime se želim baviti.

Čaša zdravlja

Tako mi je palo na pamet da zelene smoothije koje sam spravljala za sebe ponudim i drugima, posebno zaposlenim ljudima koji ujutro ne stignu miješati voće i povrće.

Iskoristila sam kontakte poznanika, obišla nekoliko tvrtki, predstavila im što nudim i dogovorila kako ću im smoothije dostavljati tri puta tjedno. Tako sam radila dvije godine, a sada sam se odlučila na ovaj korak dalje. Unajmila sam poslovni prostor koji je neophodan za otvaranje obrta i dobila mjesto na koje kupci mogu sami doći po »čašu zdravlja«. Za sada, trenutačno ne radim dostavu iako mi je to namjera u budućnosti – govori Kurti ističući kako je posao izuzetno dobro krenuo, no ipak skromno dodaje kako vjeruje da je razlog tome i ljudska znatiželja.

Dea Kurti prvi puta se našla u situaciji da mora pokrenuti privatni posao. Nakon završenog hotelijerskog fakulteta, šest godina rada u ugostiteljstvu na kruzerima i nekoliko godina iskustva u restoranima i hotelima na našem području, naša sugovornica kaže kako otvoriti obrt nije nimalo lagan posao.

Istraživački rad

– Gotovo je nemoguće na jednom mjestu saznati sve ono što vam je potrebno za otvaranje obrta, posebno ovakvih objekata kao juice & smoothie bara kojih još nema toliko. Tako da je donekle to bio i istraživački rad, nešto kao da otkrivate toplu vodu, premda su u Uredu za gospodrastvo bili izuzetno susretljivi. No, ponosna sam da sam uspjela i pritom dobila i poticaje od države i Grada Opatije za samozapošljavanje. Počeci nisu lagani, treba o svemu dobro razmisliti, organizirati se i u posao krenuti sa što manje ulaganja. Treba izdržati period da ti se uloženo počne vraćati – savjetuje opatijska obrtnica zadovoljna što za svoje smoothije dobiva čitav niz pozitivnih komentara.

U svojoj ponudi Dea Kurti ima tri vrste smoothija, jednostavne, one obogaćene vitaminima i energijom, te smoothije na »žlicu« sa žitaricama, suhim voćem i maslacem od orašastih plodova. Sve ovisno o tome koliki je osjećaj sitosti i kolika je potreba za unosom kalorija. Cijene se po čaši zdravog napitka kreću od 20 do 26 kuna, a voće i povrće koje se miksa nabavlja se od mladih proizvođača iz OPG-ova u regiji. Kurti otkriva kako joj je već sada teško nabavljati veće količine zdrave hrane i kako bi u Hrvatskoj neophodno bilo jačati lanac distribucije ovakvih zdravih domaćih proizvoda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka