Pojednostavljeno, radi se o osobama koje uglavnom jedu hranu biljnog porijekla, ali povremeno prigodno jedu i meso
Znate one »vegetarijance« koji ne mogu odoljeti ćevapima ili pršutu? To su oni koji se deklariraju kao vegetarijanci ali kada ugledaju pršut na proslavi, ne mogu stati. I kada ih pritom »podsjetite« da nisu vegetarijanci, oni tvrde suprotno.
»Ne, ja sam vegetarijanac. Ne jedem meso. Pa dobro tu i tamo pršut. To je najbolje meso, a i nije baš toliko tretirano«, priča mi Mauro koji godinama živi u inozemstvu i ne može odoljeti maminoj trpezi na kojoj se uvijek nađe domaći pršut. A kako je otac oduvijek bio »roštilj majstor«, Mauro ne odolijeva ni ćevapima koji su sve samo ne domaći. »Ma gledaj, to je više od hrane, to je emocija. Ćevapi su zapravo metafora veselog Balkana, pivuša, fešta. Grijeh je to ne probati«, priča on svako ljeto u dimu obiteljskog roštilja.
Dakle, gdje svrstati one ljude koji teže vegetarijanstvu, obožavaju povrće, znaju kako je prehrana s obiljem hrane biljnog podrijetla dobra za zdravlje, ali se ne žele odreći pršuta? Izgleda da Mauro nije izolirani slučaj. Sve je više onih koji koketiraju s vegetarijanstvom, deklariraju se kao vegetarijanci, ali zapravo povremeno jedu meso ili ribu. To su fleksitarijanci. A neobičan naziv je kovanica dvije riječi: fleksibilno i vegetarijanstvo.
Fleksibilni vegetarijanci
Pojednostavljeno, radi se o osobama koje uglavnom jedu hranu biljnog porijekla, no povremeno i prigodno jedu i meso. Termin je nastao prije više od deset godina, a prije tri godine objavljena je i knjiga pod nazivom »Fleksitarijanska dijeta: pretežito vegetarijanski način gubitka suvišnih kilograma, poboljšanja zdravlja, prevencije bolesti i produljenja života«, koju je objavila dijetetičarka Dawn Jackson Blatner. Autorica tvrdi da se nije nužno u potpunosti odreći mesa kako bi uživali u zdravstvenim blagodatima vegetarijanstva.
Prikrivenih fleksitarijanaca ima toliko puno da je čak i definicija fleksitarijanstva dospjela i u Wikipediju: pretežno vegetarijanska prehrana uz povremene iznimke zbog socijalnih ili kulturnih razloga ili zadovoljavanja nutritivnih potreba. Dakle, odabir hrane je fleksibilan, te si fleksitarijanac, primjerice, kod kuće sprema vegetarijanske obroke, ali nema ništa protiv mesa kad je u gostima ili ako jede izvan vlastitog doma. Znači, poput nekakvih pomirljivih vegetarijanaca? Baš poput Maura i hrvatske Nizozemke. Tako i u New Yorku već postoji restoran koji nudi fleksitarijanska jela, a izdane su i prve fleksitarijanske kuharice.
Kada je prva zagovornica zdrave prehrane, slavna glumica i osviještena makrobiotičarka Gwyneth Paltrow, na svojoj stranici Goop.com objavila recept za pečeno pile, i ostali su mogli mirne duše priznati da kaktad »varaju« s mesom. Novokovanica »fleksitarijanac« došla im je k’o naručena. »Ne jedem tone mesa, samo onoliko koliko mi to organizam zahtijeva«, uskoro je izjavila vegetarijanka Drew Barrymore. Slavnim fleksitarijankama pridružile su se i Jessica Biel, Christy Turlington, Oprah….
Fleksi – dijeta
Na fleksitarijanskoj dijeti može se birati između sljedeće tri fleksitarijanske razine: početnik, napredni ili ekspert. Početnici obično imaju dva bezmesna dana u tjednu i ograničavaju unos mesa na 750 grama tjedno. Napredni fleksitarijanci imaju tri do četiri bezmesna dana u tjednu, a tjedni unos mesa ograničavaju na 500 grama.
Ravnoteža je ključ
Fleksitarijanac ekspert ima 5 bezmesnih dana u tjednu, a tjedno konzumira tek 250 grama mesa (primjerice jedan srednji odrezak). Bez obzira na stupanj fleksitarijanstva koji postignu, meso u ovoj dijeti postaje prilog, umjesto da bude središnji i nezamjenjivi dio obroka kao što to obično biva kod prosječnog svejeda. Ideja ove dijete je da ne treba ići u ekstreme jer zdrava prehrana može biti fleksibilna.
U prilog govori i činjenica da je sve više dugogodišnjih vegetarijanaca koji 80 posto svoga vremena slijede pravila prehrambenog režima koji isključuje bilo što životinjskog porijekla, ali kad su u gostima ili kad odu u restoran, dopuste si mesni obrok. Procjenjuje se da u Americi 40 posto stanovnika ima takav, poluvegetarijanski stil prehrane i da nekoliko puta sedmično s veseljem pojedu pizzu, tjesteninu, juhicu, salatu ili neki drugi obrok s nemasnim mesom.