Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Istina ili mit

LJUBAV NA PRVI POGLED Je li moguća i zašto je muškarci doživljavaju češće od žena?

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2019. u 8:16 2019-04-24T08:16:00+02:00

Jeste li ikada osjetili iskru prilikom prvog susreta s potpunim strancem? Ova romantična ideja sada je dobila i svoju potvrdu i u znanosti

Ljubav na prvi pogled: je li moguća? Može li se dogoditi da se dvoje potpunih stranaca zaljubi u prvom trenutku susreta? Najnovija znanstvena istraživanja kažu jasno da.

Priznajte, ideja je zaista romantična: pogledi vam se sretnu u prostoriji prepunoj ljudi, osjetite intenzivnu privlačnost, iskru zbog koje ne možete odvratiti pogled, a svijet kao da nestaje pred vama.

Mnogi kažu kako se ljubav na prvi pogled često događa. Možda se dogodila i vama ili nekome iz vašeg bliskog kruga- svi smo čuli priče o fatalnoj ljubavi koja mijenja živote. No, je li ona zaista istinita? Novije empirijske studije potrvđuju nam njezino postojanje: približno 400 ispitanika (muškaraca i žena) podvrgnuli su se ispitivanju koje je uključivalo opis njihovih dojmova nakon prvog susreta. Što su znanstvenici doznali?

1. Snažna tjelesna privlačnost

Mnogi su priznali kako su iskusili ljubav na prvi pogled iste sekunde kad su prvi puta ugledali tu posebnu osobu. U takvim je slučajevima riječ o snažnoj fizičkoj privlačnosti koja je kasnije prerasla u vezu. Iako jedni tvrde da je samo riječ o pristranom sjećanju i iluziji koju sami kreiramo, drugi argumentiraju kako se ljubav zaista rađa na prvi pogled.

2. Zaljubljujemo se u fizički atraktivne osobe

Sudeći prema istraživanju, velika je šansa da će potpuni stranci doživjeti ljubav na prvi pogled s osobama koje su im fizički atraktivne- što vam je osoba privlačnija, veća je vjerojatnost da ćete upravo s njom doživjeti onaj uzbudljivi, intenzivni osjećaj ljubavi na prvi pogled.

ezgif.com-resize (2)

Giphy

3. Uglavnom nije obostrana

Čini se da je, kad je riječ o ovom fenomenu, ljubav na prvi pogled najčešće jednostrana. No, upravo to intenzivno iskustvo koje doživljava jedan od partnera djeluje kao poticaj onom drugom te kasnije oblikuje njihov zajednički sustav vjerovanja da je u njihovom slučaju zaista i bila riječ o ljubavi na prvi pogled.

4. Češće se događa muškarcima

Iako nisu sigurni zašto, znanstvenici su otkrili kako se ljubav na prvi češće događa muškarcima. No, ostaje otvoreno pitanje hoće li takva privlačnost kasnije prerasti u vezu.

ezgif.com-resize (1)

Giphy 

5. Zapravo nije riječ o ljubavi

U tim prvim magičnim trenucima zapravo ne možemo govoriti o kvalitetama koje nalazimo u vezi, poput intimnosti, predanosti i potpune strasti. U svakom slučaju, razvijanjem veze takvi uzbudljivi početni osjećaji kasnije se produbljuju i prerastaju u ljubav u punom smislu te riječi.

Izvor: psychologytoday.com

ljubav na prvi pogled

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.