Postignut dogovor

Novi vlasnik poljoprivrednih zadruga Matijević prihvatio zahtjev sindikata od 400.000 eura

Hina

Prijedlog kolektivnog zbrinjavanja viška radnika, vrijedan nešto manje od 400.000 eura, koji je Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDiV) uputio novom vlasniku poljoprivrednih zadruga u Jankovcima i Negoslavcima, srbijanskom poduzetniku Petru Matijeviću u vezi s najavljenim otkazima, u cijelosti je prihvaćen

VINKOVCI Prijedlog kolektivnog zbrinjavanja viška radnika, vrijedan nešto manje od 400.000 eura, koji je Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDiV) uputio novom vlasniku poljoprivrednih zadruga u Jankovcima i Negoslavcima, srbijanskom poduzetniku Petru Matijeviću u vezi s najavljenim otkazima, u cijelosti je prihvaćen. U priopćenju za javnost koje je u srijedu poslao predsjednik PPDiV-a Šimo Orešković navodi se da su radnici odbili prije ponuđeni program zbrinjavanja viška radnika te novome vlasniku dostavili svoj prijedlog kolektivnog zbrinjavanja viška radnika u kojemu u sedam točaka traže poboljšane uvjete zbrinjavanja za 44 radnika u dvije zadruge.

Među ostalim, radnici traže 1500 kuna otpremnine po godini staža, posebne uvjete za socijalno ugrožene, prestanak ugovora o radu s 1. ožujkom 2016. i isplatu plaća za pripadajući otkazni rok. Na sve radničke zahtjeve Matijević je pristao. Najavio je otpuštanje 11 radnika u Poljoprivrednoj zadruzi Negoslavcima i 28 u Jankovcima, gdje se, osim predviđenih, još pet radnika javilo za raskid ugovora o radu pod istim uvjetima kao i otpušteni radnici.


 Srbijanski poduzetnik Petar Matijević kojega ondje zovu i »kraljem mesa«, poljopriivredne zadruge u Negoslavcima i Jankovcima kupio je u studenome 2015. od hrvatskog poduzetnika Envera Moralića, a sa zadružnom infrastrukturom i strojevima u njegovo je vlasništvo prešlo oko 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta.


U priopćenju za javnost PPDiV ističe »…zadovoljstvo postignutim dogovorom sa željom da gospodin Matijević uspješno posluje, izradi razvojne programe uz novo zapošljavanje i daljnja ulaganja u Hrvatskoj«.