Samo jako

Ženska futsal reprezentacija Hrvatske na pripremama u Delnicama

Marinko Krmpotić

Hrvatske reprezentativke sa stručnim stožerom ispred delničkog hotela Risnjak/M. KRMPOTIĆ

Hrvatske reprezentativke sa stručnim stožerom ispred delničkog hotela Risnjak/M. KRMPOTIĆ

HNS nam je pomogao da održimo kvalitetne pripreme u Delnicama, pruža nam i sve uvjete za nastup u Karlovcu pa se s pravom nadamo i dobrom rezultatu – rekao je Boris Durlen, koordinator svih hrvatskih fustal reprezentacija



DELNICE Završni dio priprema prije povijesnog prvog nastupa na Europskom prvenstvu u futsalu za žene, reprezentacija Hrvatske provodi u Delnicama gdje im je baza Hotel »Risnjak«, a delnička sportska dvorana »hram« u kojem se priremaju za nastup u kvalifikacijskoj skupini kojoj će domaćin biti Hrvatska, odnosno Karlovac gdje će u gradskoj sportskoj dvorani »Mladost« od 11. do 16. rujna četiri reprezentacije nastojati osvojiti prvo mjesto. Pobjednik ove skupine, zajedno s pobjednicima tri preostale kvalifikacijske skupine koje se igraju u drugim zemljama Europe, plasirat će se za završni turnir četiri najbolje euoropske ženske futsal reprezentacije.


Uz domaćina Hrvatsku u Karlovcu će igrati još i Rusija te Slovenija, kao i jedna od ekipa iz skupine koja još razigrava za nastup u Karlovcu i koju čine Švedska, Nizozemska, Sjeverna Irska i Belgija. U Delnicama je trenutačno dvadeset djevojaka iz nekoliko hrvatskih klubova, a stručni stožer reprezentacije Hrvatske čine izbornik Jakov Ungarov, pomoćni trener Luka Marinović, kondicijska trenerica Ana Franjak, trener vratarki Mario Modrušan te fizioterapeutkinja Petra Bezuh.


Izbornik Ungarov zadovoljan je do sada odrađenim pripremama i vjeruje da će do početka turnira u Karlovcu reprezentacija biti u optimalnoj formi.




– Domaći teren može nam puno pomoći, što zbog publike, što zbog rasporeda jer zadnju utakmicu igramo s najjačim protivnikom, ekipom Rusije, a otvaramo protiv Slovenije 12. rujna u 19.30 sati što će biti povijesna utakmica jer je to prvi put da Hrvatska igra na službenom Europskom prvenstvu, odnosno kvalifikacijama za završni turnir. Teško je govoriti o šansama jer će ovo biti prvi oblik ovakvog natjecanja za sve reprezentacije. No, imamo li na umu jako dobre nastupe naše studentske futsal reprezentacije na europskoj sceni, a one čine gro hrvatske reprezentacije, onda vjerujem da imamo što reći, mada će prvo mjesto biti teško osvojiti jer se zna da su Ruskinje vrlo jake. No, dat ćemo sve od sebe i pokušati ostvariti najbolji mogući plasman, a svakako će nam baš ovaj nastup koristiti da bismo vidjeli na kojoj smo razini u odnosu na ostale u Europi te na temelju toga planirati daljnji rad i aktivnosti vezane uz razvoj ženskog futsala – govori Ungarov.


Žensku futsal reprezentaciju prati i pomaže koliko je god to moguće iskusni hrvatski nogometni djelatnik Boris Durlen, koordinator svih hrvatskih fustal reprezentacija, ali i dopredsjednik UEFA komisije za futsal.


– Kod muškaraca već imamo lijepu tradiciju od čak 26 održanih prvenstava Hrvataske u futsalu i brojne nastupa reprezentacije, a u ženskoj konkurenciji održana su do sada tri državna prvenstva. Trenutačno djeluje desetak klubova, najviše u Zagrebu, ali i u Dalmaciji te Slavoniji. Postojali su klubovi i u Istri i Rijeci, ali su se ugasili. No, vjerujem da je obnova moguća, kao i rast zanimanja djevojaka za ovaj sport, posebno nakon jednog ovakvog natjecanja kad ćemo se predstaviti i, nadam se, široj javnosti. Naravno, moram naglasiti i veliku podršku HNS-a bez kojeg ne bi bilo ni ovog nastupa na kvalifikacijskom turniru za prvo Europsko prvenstvo u futsalu za žene. HNS nam je pomogao da održimo kvalitetne pripreme u Delnicama, pruža nam i sve uvjete za nastup u Karlovcu pa se s pravom nadamo i dobrom rezultatu, mada je po meni ono najbitnije da damo ama baš sve od sebe pa ako uspijemo dobro, a ako ne možemo biti mirni jer smo pošteno odradili svoje. U Delnicama su nam uvjeti jako dobri, a posebno je odlična hrana. Radujemo se i nastupu u Karlovcu gdje ćemo biti smješteni u hotelu »Princess« u Jastrebarskom – rekao je Durlen naglasivši kako je ženska futsal reprezentacija među rijetkim hrvatskim reprezentacijama koje su se u prvoj godini postojnja izborili za zadnju rundu kvalifikacija za nastup na završnici prvenstva Europe.


Od dvadeset djevojaka koje trenutačno čine reprezentaciju najmlađa ima 16, a najstarija 31 godinu. Najveći ih je broj iz Zagreba, ali je itekako zastupljena i Dalmacija (Milović Zagora, Zadar, Split), govori izbornik Ungarov.


– Cure sve rade iz ljubavi i od ovog sporta u Hrvatskoj se ne može živjeti. Imamo dvije igračice, Sandru Brkan i Tihanu Nemčić, koje imaju iskustvo igranja u Italiji, ali sve u svemu futsal je baš onaj pravi sport jer je riječ ponajprije o ljubavi prema nogometu, a ne zaradi – kaže Garov.


Bilo bi lijepo kad bi se broj ženskih futsal ekipa u Hrvatskoj nakon ovog Europskog prvenstva pojačao. Za one koji ne znaju futsal je, u stvari, mali nogomet u kojem u polju igraju četiri igračice plus vratarka. Za nastup na Europskom prvenstvu koje se igra pod ingerencijom UEFA-e mora biti prijavljeno najmanje 12 igračica, a na klupskoj razini na utakmici mora biti minimalno osam prijavljenih igračica.


Ekipe obično imaju desetak cura pa osnovati klub, ako ima volje i želje, nije odviše komplicirano. Najbolji primjer su djevojke iz Milović Zagore, malog mjesta u zaleđu Šibenika. Tamo su osnovali klub u kojem ne nedostaje igračica, a jedna od njih, i to ona najmlađa od 16 godina, postala je i članica reptezentacije Hrvatske!