HNL

Idući protivnik Bijelih pun motiva čeka nedjeljni ogled. Čabrajin dječji vrtić sanja izlaz u Europu

Davor Petrović

NOVI VELIKI ULOG - Silvijo Čabraja i Željko Sopić/Foto M. GRACIN

NOVI VELIKI ULOG - Silvijo Čabraja i Željko Sopić/Foto M. GRACIN

Jedini cilj Lokomotive predstavljao je plasman iznad desetog mjesta, odnosno očuvanje statusa u najvišem rangu natjecanja, a u nastavka sezone upisana su samo tri poraza



ZAGREB Između ovog trenutka i velikog derbija, koji svi u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, željno iščekuju, ostalo je samo nadolazeće kolo. Subota donosi gostovanje Dinama kod Varaždina, a nedjelja dvoboj Lokomotive i Rijeke na stadionu u Kranjčevićevoj, s time da je već sada savršeno jasno da bi te dvije utakmice mogle imati prilično bitan utjecaj na raspoloženje u domaćoj i gostujućoj svlačionici uoči sraza na Rujevici.


Uzmu li se u obzir plasman i trenutno bodovno stanje u SuperSport HNL-u, Dinamo je u nešto povoljnijoj poziciji od Rijeke. Međutim, ovdje postoje i neki drugi čimbenici. Naime, ljestvica sugerira da Varaždinci igraju za prestiž te su, samim time, nešto rasterećeniji, dok se Lokomotiva nalazi u borbi za poziciju koja u novoj sezoni donosi plasman u kvalifikacije Konferencijske lige.


Kup


U svakom slučaju, jasno je da Rijeku i Dinamo očekuju zahtjevna sučeljavanja kojima dodatnu dimenziju daje činjenica da su nedavno igrali s istim suparnicima. Modri su prije točno sedam dana svladali Varaždin na stadionu Maksimir u zaostaloj utakmici 5. kola (2:1), a Rijeka je početkom travnja u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa pobijedila Lokomotivu u Kranjčevićevoj (1:0).




Taj ogled riješio je gol Ivana Smolčić u 70. minuti, koji je za sobom povukao nezadovoljstvo društva s Kajzerice. Naime, taj udarac iz kuta stigao je nakon intervencije Nikole Čavline na udarac Nike Jankovića, s time da je prije toga Artu Smakaju pružana pomoć. Lokosi su smatrali da im je suparnik u toj situaciji trebao vratiti loptu, a ne igrati jer se njihovom igraču ukazivala pomoć.


Ta situacija iznjedrila je i crveni karton za njihovog pomoćnog trenera Damira Zdenka Ferenčinu zbog verbalnog delikta. Preciznije, u zapisniku utakmice je ostalo zabilježeno da je nakon Smolčićevog gola s njegovih usana izletjela rečenica: »Pi*** vam materina, kako vas nije sram slaviti ovakav gol.« Naravno, uz količinu decibela koju nije teško zamisliti. Uz to, Ferenčina je i napustio tehnički prostor uz klupu Lokomotive.


Prema tome, nije teško naslutiti da osim borbe za kvalifikacije Konferencijske lige s Osijekom, društvo s Kajzerice ima dodatni motiv za nadolazeću nedjelju. Naravno, jasno je da je Lokosima Europa puno važnija od toga jer bi takav rezultat okrunio njihovu sjajnu sezonu, protkanu dobrim igrama i rezultatima te promocijom mladih igrača, poput spomenutog Smakaja, Marina Šotičeka, Fabijana Krivaka, Frana Žilinskog, Fete Fetaija i Ivana Canjuge.


Dječji vrtić pod stručnim vodstvom Silvija Čabraje do sada je odlično gurao kroz prvenstvo uz pomoć iskusnijih igrača, kalibra kapetana Matea Marića, Marina Leovca, Karla Bartoleca, Jona Mersinaja, Roberta Mudražije i Duje Čopa, koji se protiv Rijeke vraća u momčad nakon odrađene suspenzije zbog žutih kartona. Doduše, na tom putu bilo je i manjih oscilacija, ali to se, realno gledajući, mora očekivati kod tako mlade momčadi.


Ciljevi


Najveći hendikep za sučeljavanje s Rijekom Lokomotivi predstavlja izostanak ozlijeđenog Branimira Kalaice kojeg Čabraja neće imati na raspolaganju do kraja sezone. On i Mersinaj činili su standardni stoperski par, a sada na njegovoj poziciji silom prilika ordinira nedavni oporavljenik Vladan Bubanja, čija je prirodna pozicija u defanzivnom dijelu veznog reda.


Bez obzira na sve (ne)prilike, činjenica je da su Lokosi u drugom dijelu sezone nadmašili sva očekivanja, počevši od pobjede nad Dinamom krajem siječnja. Štoviše, dojam je da Čabraja izvlači maksimum od svoje mlađahne momčadi koja je u zimskom prijelaznom roku ostala bez trojice standardnih igrača, Indrita Tucija, Ivana Milićevića i Morena Živkovića.


Na početku prvenstva jedini cilj Lokomotive predstavljao je plasman iznad desetog mjesta, odnosno očuvanje statusa u najvišem rangu natjecanja, a u nastavka sezone upisana su samo tri poraza. Dva minimalna u Kranjčevićevoj, od Rijeke u polufinalu Kupa te Dinama u prošlome kolu, kao i rezultatski debakl na Rujevici (0:4). Stoga je sasvim jasno da danas na Kajzerici vlada odlično raspoloženje, začinjeno snovima o izlasku u Europu.