Drugi stupanj opasnosti na snazi

Nakon pretresa u Belgiji podignute optužnice protiv tri osobe osumnjičene za terorizam

Hina



Belgijske vlasti podignule su optužnicu protiv tri belgijska državljanina pritvorena u nizu antiterorističkih pretresa protekle noći a optuženi su za pokušaj terorističkog napada i sudjelovanje u terorističkoj organizaciji, objavio je u subotu ured javnog tužitelja u Bruxellesu.


Muškarci u dobi 27, 29 i 40 godina bili su među 12 osoba privedenih u pretresima. Devet drugih pritvorenih osumnjičenika ispitano je i pušteno.


Pretresi su protekle noći izvedeni u 16 općina, uključujući i Molenbeek, u desecima kuća i garaža, rekao je tužitelj. Oružje i eksploziv nisu pronađeni.




Najveći dio pretresa obavljen je u bruxelleskim općinama, a nekoliko njih i u sjevernoj regiji Flandriji te u južnoj Valoniji.


U Belgiji je i dalje na snazi drugi stupanj opasnosti od terorizma, rekao je premijer Charles Michel. Stanje nije promijenjeno zbog nepotvrđenih novinskih izvješća  koji sugeriraju da ekstremisti planiraju nove napade na Belgiju i Francusku.


Više od 30 ljudi ubijeno je u 22. ožujka, u napadima bombaša samoubojica na bruxelleskom međunarodnom aerodromu i podzemnoj željeznici u belgijskome glavnome gradu. Nekoliko osumnjičenih povezano je s terorističkim napadima u Parizu u studenome prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.