Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. ožujka 2019.
Ispis članka: Tjedan fjumanske kulture: Inspiracija u interijerima sjajne Palače Modello - Novi List

NoviList.hr

Tjedan fjumanske kulture: Inspiracija u interijerima sjajne Palače Modello

Božić u Zajednici Talijana

16. prosinac 2015 09:56

Napisao: Kim Cuculić

Izložba fotografija iz ciklusa »Arte Nuova« posvećena je 70. godišnjici Zajednice Talijana u Rijeci 

Divni interijeri – Tajči Čekada i Ana Varšava  / Foto D. ŠKOMRLJ

RIJEKA Tjedan fjumanske kulture – Božić u Zajednici Talijana otvoren je izložbom »Dorature/Pozlate« Ane Varšave i Tajči Čekade. Riječ je o izložbi fotografija iz ciklusa »Arte Nuova«, koja je posvećena 70. godišnjici Zajednice Talijana u Rijeci. Kako je ovim povodom istaknula Laura Marchig, predsjednica Izvršnog odbora riječke Zajednice Talijana, ovom izložbom nastavlja se predstavljanje mladih fjumanskih umjetnika vezanih za Zajednicu.

Autorica projekta Ana Varšava i autorica fotografija Tajči Čekada pronašle su inspiraciju u predivnim interijerima Palače Modello, jedne od najljepših palača u Rijeci, u kojoj je smješteno sjedište Zajednice Talijana. Prema riječima Ane Varšave, koja je ujedno i model na fotografijama, interijeri su svedeni na bitno ili prekriveni luksuzom predstavljaju personalizirane prostore.

– Elegantni i ekskluzivni prostori, isprepleteni teatralnošću i veličanstvenim efektima različitih stilova, nude novu i jedinstvenu estetsku perspektivu. Riječka arhitektura i njeni interijeri, koji imaju povijesnu i kulturnu dimenziju, neiscrpan su izvor za istraživanje i otkrivanje strategija komunikacije osmišljenih kako bi pojačali izraz realnog prostora. 

U tom smislu Svečana dvorana Zajednice Talijana svojim pozlaćenim interijerima, štukaturama, lusterima, skulpturama i ogledalom otkriva nam se u novom kontekstu, i pokazuje nam se pod nekim novim svjetlom – osvrnula se Varšava. 

Izložbu su organizirali Zajednica Talijana i Cenakul kulturnih djelatnika Zajednice, a realizirana je uz potporu Primorsko-goranske županije.