Web stranica "Rijeka 2020"

Sve o projektu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture

Kim Cuculić

Početkom iduće godine Ministarstvo kulture trebalo bi raspisati natječaj, nakon toga slijedi 10 mjeseci za pisanje aplikacije, a koji će hrvatski grad ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture bit će poznato 2016.



RIJEKA Web stranicu i buduće aktivnosti vezane uz projekt kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine predstavili su pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i savjetnica za međunarodnu suradnju u Odjelu za kulturu Irena Kregar Šegota.


Kako je objasnila Kregar Šegota, web stranica je pokrenuta kako bi se na njoj objedinile sve informacije o projektu kandidature, o aktivnostima koje će se u okviru kandidature poduzimati, te kako bi građani bili upoznati s projektom, ali i dobili mogućnost da upute svoja pitanja, ideje i preporuke. 


  Adresa stranice je: http://www.rijekaepk.eu, a stranicu je izradio Goran Grudić, stručni suradnik u Službi za odnose s medijima i online komuniciranje Grada Rijeke. Kako se aktivnosti na projektu kandidature budu intenzivirale i kako kandidatura bude zadobivala svoje programske obrise, tako će se mijenjati i struktura web stranice, odnosno broj rubrika i količina sadržaja. Brigu o stranici vodit će Odjel za kulturu Grada Rijeke. 




  Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar kazao je da bi početkom 2014. godine Ministarstvo kulture trebalo raspisati natječaj, a tada će biti jasne i sve predispozicije. Nakon toga slijedi deset mjeseci za pisanje kompleksne aplikacije, a cilj je da se u ovu inicijativu uključi što više ljudi i da se javnost senzibilizira za riječku kandidaturu.


Koji će hrvatski, odnosno irski grad ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture bit će poznato 2016. godine, a tek kada se titula dobije radit će se na detaljnom programu. U ovom trenutku tako se još ne zna kakav će biti program Rijeke, već je namjera uključiti što više građana u ovaj projekt, kako bi se čulo i njihovo mišljenje o tome kako vide svoj grad.