Jelenje

Serija umjetničkih rezidencija: Mark Reder prvi gost u “Vitaminu D”

Sanja Gašpert

JELENJE – Temeljem prikupljenih statističkih podataka Turističke zajednica Kvarnera, tijekom prošle godine na području Općine Jelenje zabilježena su 2523 turistička dolaska i ostvareno 12769 noćenja, što predstavlja stalan rast turističkog prometa. Za usporedbu, godinu dana prije, 2017., ostvarena su 1673 dolaska i 9607 noćenja. Domaći turisti su ostvarili 1112 dolazaka te 4694 noćenja, dok su strani turisti zabilježili 1411 dolazaka i 8075 noćenja. Ukupan broj turističkih dolazaka u prošloj je godini 51 posto veći u odnosu na godinu dana prije, dolasci domaćih turista veći su za 106 posto, a stranih turista za 25 posto. Porast bilježe i turistička noćenja, kojih je u prošloj godini bilo 33 posto više nego 2017. godine, pri čemu su ostvarena noćenja domaćih gostiju veća za 48 posto, a strana noćenja za pet posto.Turistička zajednica Jelenje provodi aktivnosti u sklopu sporazuma o zajedničkoj suradnji turističkih zajednica Riječkog prstena te su nastavljene aktivnosti u sklopu projekta Rijeka 2020. Općina Jelenje prva je započela seriju umjetničkih rezidencija pod nazivom »Vitamin D«.




»Vitamin D« je pokušaj da se na području Primorsko-goranske županije napravi mreža lokacija gdje bi se ugošćavali umjetnici različitih profila koji bi boravili u zajednici, kao privremeni sugrađani



– »Vitamin D« zapravo je pokušaj da se na području Primorsko-goranske županije napravi mreža lokacija gdje bi se ugošćavali umjetnici različitih profila koji bi boravili u zajednici, kao privremeni sugrađani. Inspiracija za naziv »Vitamin D« nastala je iz pomanjkanja sunca u krajevima iz kojih umjetnici dolaze. Naime, ministarstva kulture u pomanjkanju sunca i predmetnog vitamina šalju svoje umjetnike u južne krajeve, gdje jedan dio godine borave, kako bi se »nahranili suncem«. Općinu Jelenje tako je posjetio njemački fotograf Mark Reder. U općinskoj vijećnici predstavljene su skice od kojih će nastati radovi za veliku izložbu o Općini Jelenje, u sklopu projekta EPK 2020. Mark Reder ugodno se iznenadio prirodnim ljepotama Grobnišćine, a većinu toga zabilježio je kamerom obscurom, odnosno posebnom fotografskom tehnikom, ističu u jelenjskoj Turističkoj zajednici.





Turistička zajednica Jelenje organizacijom niza događanja, od kojih su neki već tradicionalni, doprinosi povećanju turističkog prometa, a sve je to dovelo i do povećanja broja iznajmljivača. Podsjetimo, na području Općine Jelenje ukupno je registriran 61 iznajmljivač privatnog smještaja, od čega je 32 registrirano za komercijalnu djelatnost, a 29 za nekomercijalnu djelatnost. Neka od tradicionalnih događanja su Maškare u Jelenju, Zelena čistka, Eko bike, Festival palente i sira, koji se organizira u suradnji s Općinom Čavle, naizmjenično jedne godine u Dražicama, a druge u Čavlima, događanje posvećeno grobničkim mlikaricama – Feral ki j pušćal sinjal, Kolbova, Rokova, Mihoja, utrka na Hahlić, Zvuki armonike Igoru Valiću na spomen, Vilija Božja.