Bivši izbornik

SLAVKO GOLUŽA ‘Hrvatska je i dalje moj favorit za postolje, najbolji smo kad je najteže’

Igor Duvnjak

Ja se ne predajem, vjerujem u momke i stručni stožer. Sigurno da će se pokazati sada kada je najpotrebnije, kada je najteže. To je uvijek tako. Svi trebamo biti uz njih kada je najteže – kaže Goluža



Slavko Goluža, trofejno hrvatsko ime svjetskog rukometa. prati Europsko prvenstvo s »pristojne udaljenosti«, iz slovačkog Prešova gdje je trener tamošnjeg »Tatrana«. U petom desetljeću života sa zadovoljstvom se može osvrnuti na impresivan sportski put u kojem je osvojio dva olimpijska i jedno svjetsko zlato, pri čemu je u jednom navratu bio kapetan i svjetskih prvaka i olimpijskih pobjednika. Bek koji je u dva navrata sa svojim »Zagrebom« bio prvak Europe, došao je još i do svjetskog srebra i europske bronce.


Starosjedilac u reprezentaciji, po okončanju igračke karijere bio je prvo pomoćnik Lina Červara, da bi potom kao izbornik osvojio treće mjesto na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine te na Svjetskom i Europskom prvenstvu 2012. i 2013. godine, a 2015. godine nakon Svjetskoga prvenstva u Kataru podnio je ostavku.


Goluža se nije htio toliko upuštati u nedavne rasprave oko detalja hrvatske igre, već je samo uputio poruku o važnosti zajedništva uoči itekako teških utakmica, večerašnje s Noveškom te potom one s Francuskom.


Pomoć publike




– Nema se tu što previše komentirati. Napravio se kiks sa Švedskom i sigurno da nam je to poremetilo planove jer smo možda svi planirali osvajanje četiri boda za drugu fazu natjecanja. Međutim, što je, tu je. Nema vremena za plakanje. Treba skupiti glave. Protiv Bjelorusije je ostvarena pobjeda, nije bitno na koji način. Važno je da je ona tu jer se bodovi ne mogu vratiti, ali igra uvijek može doći. To je najvažnije. Sigurno da će nam ove dvije utakmice biti teške, međutim, mislim da uz pomoć publike možemo doći do pozitivnog rezultata.


Bilo je evidentno i sa Šveđanima i s Bjelorusima da se hrvatski napad muči napadanjem na zone »6-0« bez »artiljerijske pripreme«, bez djelotvornih šuteva iz daljine Červarovih bekova. Kao dugogodišnji Červarov igrač, potom njegov suradnik i na kraju nasljednik, Goluža nije ušao u raspravu o toj temi itekako prisutnoj danima u hrvatskim rukometnim kuloarima.


– Meni je igru teško komentirati. Zapravo, ja to uopće ne želim komentirati jer svatko ima svoju viziju. Jednostavno, ne mogu to komentirati jer nisam »unutra«.


Već se i prije Europskoga prvenstva s itekakvim poštovanjem govorilo o Norvežanima, nakon prošla dva hrvatska nastupa taj susret izaziva bojazan u širokom krugu hrvatskih navijača.


– Ne treba razmišljati negativno, treba biti pozitivan. Treba se dobro pripremiti, možda još koordinirati neke detalje i to je to. Što se same utakmice tiče, normalno da će biti teško, no uz pravu podršku s tribina bit će nam lakše.


Češka iznenadila 


Večerašnja utakmica s Norveškom je tek etapa hrvatskog trnovitog puta kroz zagrebačku skupinu I jer nakon nadmetanja s Vikinzima slijedi duel s Francuzima.


– I ta će utakmica biti teška, nema tu velikih mudrovanja. Nije to nikakva novost, znali smo da će biti tako.


Goluža je iz svojega kuta promatrao Europsko prvenstvo na koje su reprezentativci došli prekidajući odrađivanje sezonskih obaveza u svojim klubovima diljem kontinenta.


– Iznenađenje je Češka, ostalo je manje-više očekivano. Što se tiče prvenstva, ima reprezentacija s dosta izmijenjenih sastava, ima ozljeda, otkaza. Kvaliteta igre je tu negdje kao na proteklim natjecanjima.


Goluža ima svoje favorite za mjesta na pobjedničkom postolju ovog nadmetanja najboljih u Europi.


– Favoriti su uvijek one ekipe koje su tu bile i na prethodnim prvenstvima. Imamo tu Hrvatsku, Norvešku i Francusku.


Spominjanje Hrvatske nakon prethodne dvije utakmice u kojima Cindrić i suigrači nisu oduševili, govori o Golužinu optimizmu za koji ima i objašnjenje.


– Tu je i Hrvatska, zašto ne. Ja se ne predajem, vjerujem u momke i stručni stožer. Sigurno da će se pokazati sada kada je najpotrebnije, kada je najteže. To je uvijek tako. Svi trebamo biti uz njih kada je najteže – poručio je Slavko Goluža.