Konačna odluka

Varaždin izbačen iz Prve HNL: Liga 16 postala Liga 15

Ivana Vaupotić

Nekoliko minuta iza 17 sati Liga 16 i službeno izdahnula. Varaždici su postali prva žrtva »masovke« koju je u proljeće 2009. godine isforsirao tadašnji predsjednik Udruge prvoligaša Igor Štimac, a svima je jasno da postoji više nego realna mogućnost da »Karlovac« za dva tjedna doživi istu sudbinu



NK Varaždin je izbačen iz Prve hrvatske nogometne lige, koja se nastavlja kao Liga 15!  


 »Nogometni klub Varaždin nije izvršio financijske obveze prema bivšim igračima Milanu Pavličiću i Igoru Prahiću, a zbog kojih je odlukama Disciplinske komisije HNS suspendiran. Budući da do dana 30. ožujka do 16.00 sati suspenzija nije prestala, niti je njezina primjena odgođena, temeljem članka 136. st. 2. Disciplinskog pravilnika HNS utvrđujem da se utakmica 24. kola MAXtv Prve lige između NK Cibalia i NK Varaždin, zakazana za subotu 31.03.2012. godine, neće igrati.«


Ova službena obavijest s potpisom Josipa Breznog, povjerenika za natjecanje MAXtv Prve lige u petak je označila kraj višegodišnje agonije nekad moćnog kluba, koji je uz »Dinamo«, »Hajduk«, »Rijeku«, »Osijek« i »Zagreb«, bio stalni član elitnog stupnja hrvatskog nogometa od 1992. Naime, prije nešto više od mjesec dana »Varaždin« zbog suspenzije nije igrao s »Rijekom« na svom terenu, a u aktima HNS-a jasno piše da će klub koji ne odigra dvije utakmice automatski biti izbačen iz natjecanja i stavljen na raspolaganje matičnom županijskom nogometnom savezu.




Ovakav rasplet u pitanje dovodi i regularnost MAXtv Prve lige. Budući da su već odigrana 23. kola, odnosno više od pola drugog dijela prvenstva, svi rezultati koje su Varaždinci postigli i dalje važe, a njihove preostale utakmice bit će registrirane s 3:0 u korist suparnika. To znači da Cibalia, Slaven Belupo, Osijek, Lučko, Hajduk i Inter već sada mogu računati na ta tri boda.


Za razliku od Varaždina, Karlovac je uspio dogovoriti novu odgodu sa svojim bivšem igračem Viktorom Špišićem  do 7. travnja pa su ostali u prvoligaškom društvu. Koliko je tome pripomogla noćašnja molitva, nije poznato. No, Karlovac je imao i problem sa suspenzijom zbog dugovanja prema desetorici bivših igrača. Rješenje tog problema pronađeno je u obliku ulaganja prigovora na te odluke, čime je ishođeno privremeno ukidanje suspenzije do iduće sjednice Disciplinske komisije HNS-a, zakazane za 11. travnja.