Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Studija

NOVA ISTRAŽIVANJA Razina mora u Indijskom oceanu se sve više podiže

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2020. u 8:03 2020-01-10T08:03:32+01:00

Mjereći starost i dubinu fosilnih koralja, možemo utvrditi da je prije nekoliko stotina godina razina mora bila znatno niža nego što smo mislili u određenim dijelovima Indijskog oceana - tvrdi prof. Paul Kench

Nova studija kanadskog Sveučilišta Simon Fraser otkrila je nove dokaze o promjenjivosti razine mora u središnjem Indijskom oceanu, a ono je zabrinjavajuće, piše SciTechDaily.

Njihova studija pruža nove detalje o razini mora u prošlosti te zaključuje kako se ona popela za otprilike jedan metar u posljednja dva stoljeća.

- Znamo da određene vrste fosilnih koralja djeluju kao važni registratori razine mora u prošlosti. Mjereći starost i dubinu fosilnih koralja, možemo utvrditi da je prije nekoliko stotina godina razina mora bila znatno niža nego što smo mislili u određenim dijelovima Indijskog oceana - tvrdi prof. Paul Kench, voditelj istraživanja.

Iz studije dodaju i da će razumijevanje mjesta gdje su bile prijašnje razine mora, i što se točno događa tijekom rasta razine, pružiti bolji uvid u to kako sustav koraljnih grebena može odgovoriti na promjene razine mora u budućnosti. Studija nadalje sugerira da će se razina mora u Indijskom oceanu popeti na najviši nivo ikad zabilježen, ukoliko se takvo ubrzanje nastavi tijekom sljedećeg stoljeća. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.