Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
24. veljače 2020.
Prioriteti

Jedini uspješan dio zdravstva: Transplantacijska medicina u fokusu predsjedanja EU-om

Foto arhiva NL
Foto arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 8:51 2020-01-24T08:51:58+01:00

Druga tema je zdravo starenje u pogledu kojega je Hrvatska na samom europskom dnu

ZAGREB - Transplantacija organa i zdravo starenje bit će prioriteti iz područja zdravstva tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Dvije teme ujedno su i dvije krajnosti hrvatskog zdravstva - u transplantacijama organa među vodećim smo državama svijeta i uzor drugim državama članicama EU, dok smo u pogledu zdravog starenja na samom europskom dnu.

Tako će svoje predsjedanje Hrvatska iskoristiti za promoviranje vlastitog, vrlo uspješnog modela transplantacije organa, a Ministarstvo zdravstva poradit će na mogućnosti tješnje suradnje između država članica i daljnjem unapređenju hrvatskog transplantacijskog programa. On je u 2018. godini ponovno bio u svjetskom vrhu: zabilježen je porast broja darovanih i transplantiranih organa za 19 posto, transplantirano je ukupno 356 organa, od toga 183 bubrega, 133 jetre, 37 srca i tri gušterače.

Kraći život

Dok smo u području presađivanja organa uzor drugima, u pogledu zdrave starosti ispod smo europskog prosjeka: živimo tri godine kraće od prosječnog stanovnika EU-a, a procjene kažu da se do kraja stoljeća nećemo izjednačiti s tim prosjekom. S druge strane, u dobi iznad 65 godina imamo tek pet zdravih godina života, dok je taj prosjek u EU-a dvostruko veći, oko 10 godina. U Hrvatskoj očekivani životni vijek iznosi 78,3 godine, u Sloveniji 81,2 godine, a Talijani žive u prosjeku 83,1 godinu.

Očekivana životna dob u dobrom zdravstvenom stanju u EU-u je 2016. godine bila 64,2 godine za žene, za muškarce 63,5 godine, a u Hrvatskoj 58,7 za žene i 57,1 godina za muškarce. Zemlja s najduljom očekivanom životnom dobi u dobrom zdravlju je Švedska – 73,3 za žene i 73 za muškarce, dakle 15 godina više nego u Hrvatskoj.

U sklopu dostizanja ciljeva održivog razvoja na području zdravstva, Ministarstvo zdravstva će poticati rasprave o cjeloživotnoj zdravstvenoj skrbi. Suočeni s teretom starenja populacije i povećanom učestalošću kroničnih nezaraznih bolesti, nastojat će se potaknuti učinkovitije korištenje dostupnih resursa u zdravstvu.

Nove tehnologije

​Za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a nastavit će se raditi i na usuglašavanju uredbe o procjeni zdravstvenih tehnologija kojom se želi odgovoriti na rastuću potrebu analize učinaka novih lijekova i zdravstvenih tehnologija na razini EU-a.

​Većina skupova vezanih uz zdravstvo održat će se u Zagrebu, među ostalim i Konferencija na visokoj razini o presađivanju i darivanju organa, 16. i 17. ožujka. Jedini skup izvan glavnog grada bit će Tjedan e-zdravstva (e-Health Week Croatia), koji se održava od 15. do 17. travnja u Rovinju.

To je međunarodna konferencija koja okuplja zdravstvene stručnjake, donositelje i provoditelje zdravstvenih politika te poslovne subjekte koji se bave razvojem rješenja za zdravstveni sustav. Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja u domeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija za zdravstvo u Europi, dio je agende Digitalnog jedinstvenog tržišta i predstavlja priliku za razmjenu iskustava te proširivanje suradnje u domeni e-zdravstva i digitalnog zdravstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma