Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Očevi hvataju korak s majkama

TATA JE TATA Očinstvo treba biti ravnopravno majčinstvu, čak i u ranoj fazi razvoja

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2018. u 17:00 2018-11-08T17:00:00+01:00

Očinstvo treba biti ravnopravno majčinstvu, bez obzira na dob djeteta, poručuju iz Pragme. Iako postaju sve aktivniji u odgoju, dobar dio očeva smatra kako im je uloga zanemariva, naročito u prvim godinama života

ZAGREB Udruga Pragma iz Zagreba, koja promiče razvoj demokratske političke kulture, zaštitu ljudskih prava i razvoj društva, zaključila je svoj jednogodišnji pilot-projekt »Podrška obitelji u zajednici«, namijenjen prvenstveno očevima, odnosno poticanju njihovog, većeg uključivanja u rani emocionalni razvoj djeteta. Kroz projekt, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku do sada je održano jedanaest radionica, uglavnom u sklopu trudničkih tečajeva, na kojima su očevi i majke od stručnjaka mogli čuti, odnosno naučiti puno o emocionalnom razvoju djeteta, ali i o vlastitom odnosu nakon rođenja djeteta.

Kako se na trudničkim tečajevima obično obrađuje samo »medicinska« tematika - priprema za porod, dojenje i ostalo, ideja Pragme je u te tečajeve uvesti i ono o čemu se malo priča, poput interakcije očeva s djecom, njihovog osjećaja da su nakon rođenja djeteta »odbačeni« ili zanemareni, kao i tabu teme poput spolnih odnosa roditelja nakon dolaska djeteta u obitelj.

Odnos roditelja

Kako ističe predsjednik Udruge Nedjeljko Marković, nakon završetka pilot-projekta, u kojem je sudjelovalo oko 70 očeva i majki s područja Zagreba, u idućih godinu dana, do kraja listopada 2019., projekt će nastojati proširiti i na područje izvan Zagreba. Prepoznaju li i »medicinari« važnost tema koje se na radionicama obrađuju, nadaju se u udruzi, ideja je da ih se implementira u sve buduće trudničke tečajeve.

»Voljeli bismo da u idućih godinu dana u radionice bude uključeno još i više očeva, jer su dosadašnja iskustva jako dobra - i očevi i majke žele znati više o stilovima odgoja, stresu nakon rođenja djeteta, o pravilnom korištenju medija, o promjenama kod partnera koje se pojavljuju nakon rođenja djeteta, raznim pravima iz sustava rada i zdravstva i slično, o utjecaju drugih osoba - baka i djedova, prijatelja i ostalih na odgoj djeteta.

TABU TEME

Ideja Pragme je u trudničke tečajeve uvesti i ono o čemu se malo priča, poput interakcije očeva s djecom, njihovog osjećaja »odbačenosti« kao i tabu teme poput spolnih odnosa roditelja nakon dolaska djeteta

Uz ostalo, jako je važna tema odnos roditelja nakon rođenja djeteta, jer se dio brakova upravo radi toga i raspada u prvoj godini nakon dolaska djeteta. To je, nažalost, kao i seks nakon rođenja djeteta, još uvijek tabu tema. Jednako tako, roditelje zanimaju i praktične stvari, poput prilagodbe na vrtić, prevencije ozljeda i slično«, ističe Marković.

Mame u pravilu angažiranije

Kako navode u Pragmi, dosadašnja iskustva iz rada njihovog savjetovališta za roditelje pokazuju da su majke u pravilu angažiranije u skrbi za djetetovo zdravlje, ponašanje i emocionalno stanje u odnosu na očeve. Velik dio očeva iz tih obitelji iskazuje neku osobnu teškoću, poput PTSP-a i alkoholizma, koja ih onemogućuje u bračnoj i roditeljskoj ulozi, a ponekad su majke te koje preuzimaju ulogu odgajatelja na sebe, i očevi bivaju isključeni. Kad dijete postane adolescent, očevi očekuju da nastavi poštovati njihov autoritet, no ne znaju kako s djecom komunicirati pa se još više udaljavaju. Nastaju i bračne teškoće, koje dodatno utječu na djecu.

Utjecaj očeva

Čitav je projekt, napominje, utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o obiteljskim odnosima, ulozi očeva, ranom dječjem razvoju te na iskustvima iz savjetovališta udruge Pragma. Očinstvo treba biti ravnopravno majčinstvu, bez obzira na dob djeteta - prenose u Pragmi istraživanja na tu temu. Ako se očevi kontinuirano ne bave djecom, kao i majke, upozoravaju, ocu je vrlo teško uhvatiti korak s majkom te naknadno steći istu »poziciju« u odnosu prema djetetu.

1caleb-jones-135058-unsplash

Prema ranijim istraživanjima, očevi imaju značajan utjecaj na kognitivni i emocionalni razvoj djeteta, kao i na njegovo ponašanje. Iako postaju sve aktivniji u odgoju, još uvijek dobar dio očeva smatra kako je njihova uloga zanemariva, naročito u prvim godinama života. Kako navode neka istraživanja, emocionalno inteligentniji očevi iskazuju manje ljutnje u svojim reakcijama na nepoželjna ponašanja djece, dok više pohvaljuju poželjna. Na taj način odgajaju emocionalno inteligentniju djecu, s većim samopouzdanjem i boljim socijalnim vještinama. Kad je emocionalna inteligencija očeva niža, postoji opasnost od razvoja niskog samopoštovanja kod djece, slabije slike o sebi, negativnog identiteta i sklonosti antisocijalnom ponašanju u kasnijoj dobi. Emocionalno inteligentni roditelji u odgoju koriste objašnjenja, ohrabrivanja i pohvale, a emocionalno hladni ili nezainteresirani roditelji zanemaruju dijete, kritiziraju ga, kažnjavaju, neprijateljski su raspoloženi prema njemu. Istraživanja pokazuju da očevi, zanimljivo je, kod djece mlađe dobi procjenjuju svoje kćeri kao nježnije u odnosu na sinove, dok majke misle da su sinovi nježniji u odnosu na kćeri.

SIN ILI KĆI?

Istraživanja pokazuju da očevi kod djece mlađe dobi procjenjuju svoje kćeri kao nježnije u odnosu na sinove, dok majke misle da su sinovi nježniji u odnosu na kćeri

 

2morgan-david-de-lossy-616714-unsplash

»Kroz javne kampanje i medije ćemo poticati roditelje, osobito očeve, na razvojno poticajne interakcije sa svojom djecom - crtanje, igranje, pjevanje, plesanje i slično te im pružati javnu potporu za takvo ponašanje, koje okolina zna osuđivati«, zaključuju u Pragmi.

Foto: Unsplash

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.