Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Dobrobiti aromaterapije

Saznajte koja su eterična ulja najdjelotvornija za simptome gripe i prehlade kod djece te kako ih koristiti

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2018. u 16:30 2018-11-14T16:30:00+01:00

Brojna eterična ulja imaju snažno antivirusno djelovanje, a postoji više načina na koje ih možete koristiti u prevenciji i olakšavanju simptoma gripe i prehlade

Jesen je bila neobično topla, a sezona prehlada, bakterijskih i virusnih infekcija već je započela. Iako je prehlade i infekcije nemoguće izbjeći, pogotovo kod manje djece, ovo je vrijeme u kojem svakako trebate dodatnu pažnju posvetiti zdravoj i pravilnoj prehrani vašeg djeteta, kao i boravku na zraku te fizičkoj aktivnosti. Ukoliko se ipak pojave prvi simptomi prehlade ili gripe, prvi korak svakako je konzultiranje s pedijatrom.

Aromaterapija uvelike može pomoći u liječenju te olakšavanju simptoma prehlada i gripa. Naime, brojna eterična ulja imaju snažno antivirusno djelovanje, a najdjelotvornija kod simptoma gripe i prehlade su ona koja su istovremeno dobri ekspektoransi (potiču i olakšavaju iskašljavanje). Pri odabiru eteričnih ulja u terapijske svrhe izuzetno je bitno da pripazite na njihovu kvalitetu.

1nordwood-themes-535273-unsplash

Kako koristiti eterična ulja kod prehlade i gripe?

Za sprječavanje prijenosa kapljičnih virusnih infekcija najbolje je eterična ulja raspršiti u prostoru pomoću difuzera čime se postiže indirektna inhalacija. Pošto novorođenčad ima osjetljiv dišni sustav, korištenje difuzera nije primjereno za njih. Ulja se mogu i direktno inhalirati parom (posudom s vrućom vodom), difuzerima i inhalatorima ili pak lokalno utrljavati na leđa, stopala i prsa.

2drew-l-1059253-unsplash

Na 30 ml baznog brzoupijajućeg ulja (makadamija, lješnjak, marelica) ukapajte najviše 30 kapi odgovarajućeg eteričnog ulja (ne primjenjujte ovu metodu kod novorođenčati bez savjeta s odgovarajućom stručnom osobom). Mažite dva do tri puta dnevno u tankom sloju na gornji dio leđa i prsa (izbjegavajući područje bradavica) te na stopala. Na stopala se mogu utrljavati i nerazrijeđena eterična ulja, no samo kod odraslih osoba i djece iznad 5 godina. 

3christin-hume-505815-unsplash

Koja eterična ulja koristiti?

1. Ravensara/ravintsara (Cinnamomum camphora ct cineol) je ulje bogato kemijskim spojem cineolom i iznenađujuće je blago i neškodljivo. Ima snažno antivirusno djelovanje i pogodno je za korištenje i kod djece te je jedan od prvih odabira čim se jave znaci virusne infekcije. Uz antivirusno djelovanje, ravensara također olakšava kašalj (djeluje kao ekspektorans).

2. Čajevac (Melaleuca alternifolia) je kao i ravensara potpuno siguran za primjenu na koži, pogodan i za upotrebu kod djece. Kako bi mu se pojačalo djelovanje na dišni sustav, obično se miješa s eteričnim uljima bogatim cineolom, poput eukaliptusa globulusa, ravensare i niauli cineola. Imunostimulirajućeg je djelovanja.

3. Eukaliptusi

Eukaliptus globulus i eukaliptus radiata dva su najpoznatija eukaliptusa koja se koriste za liječenje dišnog sustava. Svjetski poznati aromaterapeut dr. Jean Valnet objavio je da raspršena 2%-tna otopina eteričnog ulja eukaliptusa globulusa uništava 70% stafilokoka u zraku.

Eukaliptus globulus sadrži cineol i uglavnom se koristi kod tegoba donjih dišnih puteva.

Eukaliptus radiata, ulje bogato felandrenom, blaže je i manje iritativno, pa je podesnije za upotrebu kod djece te kod tegoba gornjih dišnih puteva.

4rose-elena-502552-unsplash

4. Mandravasarotra (ili saro, Cinnamosma fragrans) sadrži optimalnu količinu antibakterijskog linalola u odnosu na ekspektorirajući cineol, čime idealno djeluje na dišni sustav. Rijetko ga moramo kombinirati s drugim uljima, to je ulje 2u1.

5. Niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) još je jedno od blagih ulja bogatih cineolom. Odlično djeluje protiv virusa, a prisustvo i drugih kemijskih spojeva, poput nerolidola, ojačava i podiže organizam iscrpljen infekcijom. Vrlo se često kombinira s čajevcem i ravensarom.

6. Kajeput (Melalueca cajuputi, Melaleuca leucadendron) bogat je cineolom, ali i drugim, blažim spojevima, pa je poput eukaliptus radiate ugodniji za djecu, pogotovo u difuzerima i inhalacijama.

7. Mirta kemotip cineol (Myrtus communis)djeluje snažno antivirusno, olakšava iskašljavanje i sprječava pretjeranu produkciju sluzi, pa se redovito koristiti za virusne dišne infekcije, pogotovo kod djece kada se izbjegavaju eterična ulja bogatija cineolom.

8.Ružmarin (Rosmarinus officinalis) kemotip cineol, kao i mnoga ulja bogata cineolom, snažan je ekspektorans, dok je kemotip verbenon dobar mukolitik.

Ružmarin kemotip cineol ne spada u ulja prvog odabira kod dišnih tegoba, jer na raspolaganju imamo druga eterična ulja bogata cineolom, poput gore spomenutih ravensare, niaulia, kajeputa, eukaliptusa.

Kemotip verbenon blag je za kožu, ugodnijeg je mirisa, i neće provocirati jak kašalj kao ulja s cineolom, te će pomoći razrijediti sluz.

5vincent-foret-508876-unsplash

9. Bor, jela, čempres, tamjanovci

Ulja bogata čistim monoterpenima (ugljikovodicima), kao što su bijeli bor (Pinus sylvestris), sibirska jela (Abies sibirica) i tamjanovci (Boswelia sp) te čempres (Cupressus sempervirens).

Za razliku od ulja s cineolom, ova ulja smiruju pretjerani kašalj. Njihovim metabolizmom (enzimskom obradom u tijelu) nastaju spojevi poput alkohola koji djeluju antivirusno.

Sibirska jela i bijeli bor posebice se preporučuju kod mlađe djece, te astmatičara i bronhitičara. Kod jele treba paziti da je baš sibirska jela, a ne primjerice bijela.

Izvor: aromaterapija.blog

Foto: Unsplash

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze