Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
20. siječnja 2019.
Bajkovito zdanje

foto SPIRITO SANTO PALAZZO STORICO Ugođaj iz snova u „kući Harryja Pottera“ u Rovinju

Spirito Santo u Rovinju
Spirito Santo u Rovinju
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2017. u 9:41 2017-08-19T09:41:31+02:00

Svi konzervatorski radovi na hotelu, kako u  interijeru tako i  u eksterijeru, izvedeni su u skladu s konzervatorskim zahtjevima i na taj je način sačuvana izvorna rovinjska kulturno-povijesna baština

Rovinjski "Spirito Santo" novi je hotel u vlasništvu Špele i Janeza Bidoveca. Bračni par iz Kranja godinama je povremeno ljetovao u Rovinju, da bi 2015. na prijedlog obiteljske prijateljice krenuli u pustolovinu - u potragu za svojim odmorištem.

- Nije bilo lako jer unatoč mogućnostima ništa nije bilo po našem guštu. Negdje je nedostajao prostor, negdje pogled na more. U nekim slučajevima u pitanju je bilo neriješeno vlasništvo i tako dalje. U trenutku, kada smo bili uvjereni da nam sve izmiče iz ruku, pojavio se prostor u pitoresknoj Ulici Augusto Ferri, na broju 44. Ulica je bila atraktivna, ali prostor u koji smo ušli - sve osim toga. Danima smo kamionima odvozili kojekakav otpad, priča Janez Bidovec.

Unatoč razočaranju na prvi pogled, u prostoru je vidio potencijal i, kako kaže, odmah znao da je to - to. Štoviše, sa stopostotnom sigurnošću znao je da je u pravu u trenutku kada je njegov sin uzviknuo:

- Ovo je kuća Harryja Pottera!

„Spirito Santo Palazzo Storico“ smješten je u starogradskoj jezgri  Rovinja. Sam hotel je pažljivo restaurirano zdanje iz 20-ih godina prošlog stoljeća. Kuća je pripadala uglednoj talijanskoj obitelji.  Radi se, zapravo, o tri kuće povezane u skladnu arhitektonsku cjelinu. Interijer je restauriran u izvornom obliku, vodeći računa o zahtjevima suvremenog gosta. Sveukupno hotel raspolaže sa sedam dvokrevetnih soba. 

„Spirito Santo Palazzo Storico“ se nalazi na tri minute hoda od strogog centra grada. Svi konzervatorski radovi na hotelu, kako u  interijeru tako i  eksterijeru, izvedeni su u skladu s konzervatorskim zahtjevima i na taj je način sačuvana izvorna rovinjska kulturno-povijesna baština.

I doista, zdanje izvana, pogotovo noću i osvijetljeno izgleda bajkovito, dok je unutrašnjost poput labirinta, prvenstveno poradi kaskadne gradnje i činjenice da ga čine tri kuće u nizu iz 18. stoljeća. Izvorni štih upotpunjen je svime što suvremenom čovjeku treba za odmor i ugođaj iz snova. 

Skupo, ali savršeno

Hotel „Spirito Santo“, nazvan po obližnjoj crkvici Santo Spirito, srušenoj 50-ih godina prošlog stoljeća, prostire se na šest etaža ukupne površine 400 četvornih metara. Blagovaonica je zajednička, kao i dvije otvorene i jedna zatvorena terasa te vinski i aperitiv bar s velikim izborom pića. No, ono što će osvojiti srca svih gostiju i dnevnih posjetitelja jesu dvije starinske šterne, kamini i nešto na što se "otkida" na prvu - zidna freska na kojoj je, da bi je otkrila i predstavila u punom sjaju, restauratorica radila puna dva mjeseca.

- Uživao sam pretvarajući kuću Harryja Pottera u ovaj hotel. Godina i pol velikog truda i ulaganja i danas je to hotel s četiri zvjezdice koji će, zahvaljujući domaćem osoblju, danas mojim prijateljima, raditi tijekom čitave godine, odnosno s kraćim prekidom u siječnju, objašnjava novi vlasnik koji nam je s puno ponosa otkrio i imena arhitekata koji su kuću preobrazili.

To su Saša i Sveto Dobričić te Aleksandro Marchi. I tom je trojcu, kako veli Janez, trebalo godinu i pol dana da njegove zamisli i želje dovedu do savršenstva. Na pitanje koliko je to savršenstvo skupo, uslijedio je iskren i pošten odgovor:

- Jako, ali vrijedilo je! 

Spirito Santo

Spirito Santo

Spirito Santo

Spirito Santo

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka