Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Čista ljubav

RAZLOG ZA SREĆU Jeste li znali da kućni ljubimci pomažu ljudima koji pate od depresije?

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2019. u 15:24 2019-03-12T15:24:02+01:00

Nova studija koju su proveli portugalski psihijatri potvrdila je kako mačke i psi mogu uvelike olakšati teška depresivna stanja na koja ne djeluje konvencionalna terapija

Poznato je da kućni ljubimci djeluju pozitivno na naše raspoloženje, ali i mentalno zdravlje. Vlasnici pasa i mačaka svoje ljubimce tretiraju kao članove obitelji, a oni nam zauzvrat daju toliko ljubavi i vraćaju osmijeh na lice, čak i kada smo loše rapoloženi. Upravo zbog toga se kućni ljubimci koriste u liječenju oboljelih od PTSP-a ili anksioznosti.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Journal of Psychiatric Research, psihijatri su proučavali 33 pacijenta s dijagnozom kliničke depresije (TR-MDD). Njima su liječnici savjetovali da nabave kućnog ljubimca.

Nakon samo 3 mjeseca, pacijenti su osjetili poboljšanje simptoma a kod jedne trećine stanje se toliko popravilo da više nisu pokazivali nikakve simptome bolesti. Suprotno tome, pacijenti koji nisu nabavili kućne ljubimce, nisu pokazali nikakva poboljšanja. 

Dr. Mota Pereira i Fonte izabrali su pacijente kojima se stanje nije poboljšavalo nakon 9 do 15 mjeseci liječenja koje je uključivalo terapiju i uzimanje antidepresiva. Preporučili su im da nabave kućnog ljubimca, ali im nisu rekli da je cilj bio borba protiv njihove depresije.

1roberto-nickson-772167-unsplash

Osamnaest pacijenata je nabavilo jednog psa, sedmero jednu mačku, a sedmero dva psa. Između 47 pacijenata koji su odbili nabaviti životinju, liječnici su izabrali 33 osobe koje će kontrolirati. Sljedećih 12 tjedana svi pacijenti su nastavili s liječenjem. Međutim, liječnici su već unutar 4 tjedna počeli zamjećivati smanjenje simptoma depresije.

2borna-bevanda-396491-unsplash

Osobe koje pate od depresije često ne mogu uživati u svojim hobijima, aktivnostima ili druženjima, a psihijatri smatraju kako ljubimci, posebno psi, pružaju dodatne dobrobiti za zdravlje oboljelih od kliničke depresije jer ih prisiljavaju na fizičku aktivnost i sudjelovanje u raznim društvenim situacijama.

4lui-peng-708223-unsplash

Međutim, stručnjaci naglašavaju da kućni ljubimci nisu lijek, a dobrobiti će se osjetiti samo kod ljudi koji vole životinje i koji imaju dovoljno vremena i novaca da bi se brinuli o njima.

Izvor: geek.hr
Foto: Unsplash

depresija, kućni ljubimci

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.