Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
24. veljače 2020.
Novi uspjeh

Lovranac Roland Vlahović trijumfirao na državnom najtecanju brodomaketara

Roland Vlahović
Roland Vlahović
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2018. u 17:53 2018-05-28T17:53:19+02:00

RIJEKA - Lovranski maketar Roland Vlahović trijumfirao je na ovogodišnjem 23. državnom natjecanju brodomaketara održanom u Rijeci, po pravilima međunarodne organizacije NAVIGA. Nastavio je svoj višegodišnji niz uspjeha te pomeo konkurenciju svojom flotom izvanrednih radova. Njegova je apsolutno najbolja maketa broda HMN Pegasus, ocijenjena s 98 od 100 mogućih bodova.

Još je dvije zlatne medalje osvojio za makete kutera HMS Alert i ratnog broda Scharnhorsta te tri srebrne medalje za sljedeće makete: ratni brod HMS Warspite, jedrenjak L'Amarante i putnički brod RMS Titanic. Vinko Balas s kontejnerskim brodom Sušak osvojio je srebro, a broncu su osvojili Vladimir Glavočić s maketom pasare, Toni Kursar s trabakulom Sv. Ivan i Đanino Butković s leutom Siciliano. Ono na što su organizatori posebice ponosni jest činjenica da su na natjecanju nakon dugog niza godina ponovo sudjelovali mladi maketari do 15 godina te je u kategoriji junior, među šest prijavljenih mladih brodomaketara, zlato otišlo u ruke mladog Dubrovčanina Leona Josipa Njirića.

Lovro Prkoča osvojio je srebro, a Niko Đerep broncu. Makete su ocjenjivali suci Mladen Mitić, Krešimir Šurina, kao glavni sudac, i Branko Vekarić. Najbolje nagrađene makete plasiraju se na svjetsko natjecanje po pravilima NAVIGA, što će u rujnu biti održano u rumunjskoj Galati.

Apsolutni šampion ovogodišnjeg državnog natjecanja, Roland Vlahović, jučer nije bio od riječi, dok je Mladen Mitić u ime sudaca ocijenio da su sve prijavljene makete bile izuzetno zahtjevne i tražila jako puno truda i vremena da se naprave. Izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem mladih brodomaketara, u čije će ruke prijeći ova plemenita djelatnost.

Najbolje hrvatske makete brodova riječka publika može razgledati u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, Školjić 6, sve do četvrtka, 7. lipnja. Osim natjecateljskih mogu se vidjeti i makete koje su bile izvan konkurencije, radovi djece polaznika riječkih vrtića, makete mladih polaznika modelarske škole Udruge Nave Dumins, učenika tehničke škole Rijeka te fotografsku izložbu Danijela Frke »Olupine Sjevernog Jadrana«.

Izložba je uklopljena u Festival Fiumare pa je pripremljen bogat popratni program. danijel Frka u srijedu predavanjem će popratiti svoju izložbu slika i fotografija, a 4. lipnja slijedi predavanje o brodomaketarstvu kao tehnici i umjetnosti. Dan kasnije Ranko Puž izložit će proces izrade i animacije modela primorske barke, lovranskog guca. Učenici osnovnih škola moći će na štandu u Verdijevoj ulici, kao i u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, iz izrezanih dijelova izraditi maketu primorske barke. Učenici srednjih škola učit će na računalu izrađivati 3D modele elemenata brodova, od kojih će najbolji biti isprintani na 3D printeru.

Posjetitelji izložbe mogu glasovati za tri makete, a po završetku dodjeljuje se Nagrada publike. Kupnjom plakata ili kataloga izložbe, posjetitelji sudjeluju u nagradnoj tomboli. Izložba ostaje otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati, a vikendom od 10 do 15 sati, osim na tijelovo, 31. svibnja. Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i CTK Rijeka, uz suorganizaciju HZTK, a pokroviteljstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Izložbu su financijski poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a sponzorirali Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Izdavačka kuća Dušević & Kršovnik i Grad Kastav.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.