Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
12. prosinca 2018.
Tradicija duga više od pola stoljeća

foto Ivanka i Ante Buneta s Trsata ukrasili dom: 'Božić bez jaslica za nas je nezamisliv'

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2017. u 23:24 2017-12-22T23:24:00+01:00

Više od pola stoljeća jaslice unose u dom Bunetinih blagdanski ugođaj. Postavljene su u dnevnom boravku, sa zvjezdicama na zidu, pravom mahovinom s Grobnika, s više od 200 figurica..

RIJEKA  Obitelj Buneta s Trsata, Ivanka i Ante, i ove je godine svoj dom u ovo predblagdansko vrijeme ukrasila velikim božićnim jaslicama, nastavljajući tako tradiciju dugu više od pola stoljeća.

– Od djetinjstva pamtim izradu božićnih jaslica u mojoj obitelji, a nakon što sam se oženio, nastavio sam to raditi i u svojoj obitelji. Nama su božićno-novogodišnji blagdani nezamislivi bez božićnih jaslica, koje uglavnom postavljamo na sam Badnjak ili nekoliko dana prije, a naš dom krase sve do sredine siječnja – kaže Ante Buneta.

Balgdanski nakit

Uistinu, u dom Bunetinih božićne su jaslice unijele pravi blagdanski ugođaj. Postavljene su u dnevnom boravku, sa zvjezdicama na zidu, pravom mahovinom donesenom s Grobnika, s više od 200 figurica, od kojih je šezdesetak ovčica, figuricama Svete Obitelji – djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa te pejsažnih kulisa, pastira, anđela, svetih triju kraljeva, Rimljana i drugih. Tu je i potočić, ognjišća, kao i drugi sadržaji.

G2112VK27
Jaslice obitelji Buneta na Trsatu / Snimio Vedran KARUZA

– Svake godine ispremještamo naš dnevni boravak kako bismo postavili jaslice. Grad i špilju radio sam s djecom, figurice uglavnom kupujemo, najčešće u Trstu. Danas se figurice lakše nabavljaju, jer ih ima za kupiti. Po mahovinu smo ove godine išli na izvor Rječine. Jaslice su prikaz Isusova rođenja opisanog u Evanđeljima po Mateju i Luki. Za nas one predstavljaju svetost, obitelj, zajedništvo, blagostanje. Božić bez jaslica za nas je nezamisliv. Veseli nas okupljanje naše obitelji oko njih, tu je i naš bor koji kitimo s kuglicama donešenim iz raznih dijelova svijeta, a dio blagdanskog nakita je još iz vremena naših obitelji – kaže Ante Buneta.

Dodaje kako je izrada i postavljanje jaslica za njega i njegovu suprugu nastavak tradicije, a kako i njihova djeca, koja već imaju svoje obitelji, u svojim domovima rade svoje jaslice, nadaju se kako će se tradicija nastaviti i kada oni to više ne budu mogli raditi.

Sa svih strana

Ivanka Buneta ističe kako njihove božićne jaslice privlače i njihove susjede, posebice djecu, koja ih nerijetko posjećuju, a inače imaju običaj postaviti i vanjske jaslice, s većim figurama.

– Vanjske jaslice postavljamo u vrtu, ispred kuće, ali ove godine imamo dosta drva pa ih nismo imali gdje postaviti. Inače, sakupljamo i male jaslice, imamo ih iz raznih dijelova svijeta – Hondurasa, Tanzanije, Ekvadora, Meksika. To nas veseli, uljepšava nam blagdane i čini nas sretnima, pa ćemo dokle god možemo naš dom ukrašavati na taj način. Kako smo već stariji, u mirovini smo, svake se godine naradimo oko pripreme, često kažemo kako sljedeće godine nećemo više moći raditi jaslice, ali, onda se približi prosinac, blagdani, i znamo da bi nam kuća bila pusta bez jaslica, zaboravimo na umor i prionemo poslu. Ove smo se godine bojali kako ćemo nabaviti mahovinu, jer je dugo vremena padala kiša, pa nismo bili sigurni kada ćemo moći ići u prirodu. Srećom, vrijeme nas je protekli vikend poslužilo i uspjeli smo nabaviti i mahovinu – ističe Ivanka Buneta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka