Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Nova formula sreće

ISKLJUČITE SE Zaboravite na hygge - niksen je najnoviji lifestyle trend, a njegovo načelo glasi: Ne raditi ništa!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 22. rujan 2018. u 20:00 2018-09-22T20:00:00+02:00

Na tragu najdubljih istina zen budizma stiže i nizozemsko načelo življenja koje od vas traži besciljne aktivnosti. Kad ste posljednji put ne radili ništa?

Hygge, popularni danski koncept sretnog i mirnog življenja pokrenuo je cijelu lavinu lifestyle trendova i životnih filozofija, od kojih se posebno ističe niksen, nizozemska filozofija sretnog življenja sa svojim naizgled jednostavnim postulatom- ne raditi ništa.

Razmislimo li malo bolje o ovoj naoko banalnoj tezi, zapitajte se jednu stvar: kada ste posljednji put ne radili ništa? Ne pričamo ovdje o meditativnim tehnikama, zazivanjima kozmičke sreće ili kompleksnim potragama za samim sobom. Kad ste, zaista, posljednji put ne radili ništa?

1theautumncabin13

Na tragu najdubljih istina zen budizma stiže i nizozemsko načelo življenja koje u suštini glasi: uzmite vrijeme za sebe i natjerajte se ne raditi ništa. Moderno doba diktira užurbani način života, beskrajne popise obaveza i aktivnosti koje kao da nikad ne završavaju, poput brzog vlaka koji nezaustavljivo juri prema svom cilju.

2.artofvisuals

Niksen od vas traži da pažnju usmjerite na besciljne aktivnosti koje naizgled nemaju svoju svrhu, a zapravo su zaslužne za usporavanje ritma i oslobađanje od stresa koji se gomila u nama. Slušanje glazbe, gledanje kroz prozor ili besciljna šetnja podsjetit će vas da nije sve u životu određeno ciljem ili svrhom. Da je ponekad jednostavno dovoljno gledati u more ili prošetati kroz jesen.

Isključite mobitel, aplikacije, kalendare, podsjetnike. Nemojte paliti svijeće. Nemojte meditirati. Izgubite cilj iz vida. Sada ste malo bliže.

"Ništa ne trebaš činiti, naprotiv,
trebaš toliko toga ne činiti.
To je tvoj najvažniji posao,
tvoja najdinamičnija akcija:
ne činiti toliko toga što činiš.
Tolike riječi koje si izgovarala,
čut će se kad zašutiš.
Zaustavi korak,
zaustavi misao o koraku;
zaustavi kretanje,
zaustavi želju za kretanjem.
I u tišini te zaustavljenosti postani svjesna kako jako,
kako odasvud putovi mijenjaju smjer –
više ne vode od tebe,
već k tebi."

~Vesna Krmpotić

3theautumncabin

4autumnchristmaslove

5theautumncabin14

6theautumncabin2

Foto: Instagram

hygge, niksen

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.