Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 3
Sutra: 27° 27° 3
19. rujna 2018.
Muškatni oraščić

Još jedna verzija mirisnih blagdanskih keksića

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 9. prosinac 2017. u 9:06 2017-12-09T09:06:30+01:00

Kekse ukrasiti po želji i pustiti da se glazura osuši. Čuvati u metalnim kutijama

Sastojci: 380 g brašna, 1 jaje, 80 g maslaca, bjelanjak 1 jajeta, 1 žličica praška za pecivo, 150 g smeđeg šećera, 110 g meda, 1 žličica sode bikarbone, muškatni oraščić, mljeveni klinčić, 150 g šećera u prahu, 1/2 limuna

Priprema: Maslac sobne temperature pjenasto umutiti sa šećerom, zatim dodati med i 1 jaje i sve dobro promiješati. Prosijati brašno, a zatim mu dodati žličicu sode bikarbone, žličicu praška za pecivo, prstohvat muškatnog oraščića, prstohvat mljevenih klinčića. »Začinjeno« brašno promiješati s tekućim sastojcima i zamijesiti čvrsto tijesto.

Tijesto pokriti prijanjajućom prozirno folijom i ostaviti da se »odmara« 4 sata u hladnjaku. Nakon isteka vremena, tijesto podijeliti na dva dijela, svaki razvaljati i staviti na pladnjeve te hladiti još pola sata u hladnjaku.

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Različitim modlicama oblikovati kekse, slagati ih na pladanj obložen masnim papirom i peći 8 do 10 minuta.

Kada se svi keksi speku dobro ih ohladiti. Dok se keksi hlade napraviti glazuru za ukrašavanje. Bjelanjak pjenasto umutiti sa 150 g šećera u prahu i 3 do 4 kapi limunova soka. Smjesu staviti u ukrasnu vrećicu s otvorom promjera 3 milimetra. Kekse ukrasiti po želji i pustiti da se glazura osuši. Čuvati u metalnim kutijama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka