Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Preporuka TripAdvisora

Europske atrakcije: Top 25 destinacija od Londona do Istanbula

Sagrada Familia – čuveno djelo Antonija Gaudija u Barceloni pod UNESCO-om
Sagrada Familia – čuveno djelo Antonija Gaudija u Barceloni pod UNESCO-om
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2016. u 17:11 2016-02-25T17:11:45+01:00

Od 25 znamenitosti u Europi, koje je kao najljepše  ponudio TripAdvisor – gotovo sve su obuhvaćene UNESCO-ovom listom svjetske baštine, uključujući i naš Dubrovnik

Poigrat ćemo se još jednim značenjem UNESCO-ove liste svjetske baštine i turističkih atrakcija tako da ćemo nabrojati 25 najatraktivnijih znemenitosti u Europi, po prijedlogu TripAdvisora, pa pogledati u kakvoj su relaciji s tom listom. Slijedi dakle, TOP 25 »Landmarks in Europe«, koje preporučuje popularna internet stranica kao najbolje u 2015. godine.

Sagrada Familia – čuveno djelo Antonija Gaudija u Barceloni pod UNESCO-om,  kao i niz drugih Gaudijevih djela.

 Bazilika svetog Petra u Vatikanu – Rimu, pod UNESCO-om je, kao i cijeli Vatikan.

Milanska katedrala čuvena gotička katedrala najsnažnijeg talijanskog grada iznimka je jer nije pod UNESCO-om, ali Milano pod UNESCO-om na Listi svjetske baštine ima Dominikansku crkvu Santa Maria delle Grazie sa slikom »Posljednja večera« Leonarda da Vincija.

Eiffelov toranj u Parizu nije pod UNESCO-om, no centar Pariza s obalama Seine je na listi, a s Eiffelovog tornja se i najbolje vidi.

Crkva Kristova Uskrsnuća u Sankt Peterburgu, kao i gotovo sve u tom gradu, odnosno njegovoj jezgri iz vremena Petra Velikog, je na listi, makar je njena obnova trajala sve do 1997. godine i danas je istaknuta atrakcija. Obnovljena je nakon što je služila kao skladište povrća, a nakon teškog oštećenja za opsade Lenjingrada. Naziva se i Crkva Prolivene Krvi Kristove.

Crkvu Notre Dame u Parizu ne treba posebno  ni predstavljati.

Alhambra je kao i niz drugih sastavnica Granade u prvim upisima u UNESCO iz Španjolske.

Aja Sofija jedan je od ponosa ove liste i povijesti, kao i povijesti svjetskog graditeljstva.

 Karlov most, kao i centar Praga s Hradčanima naravno je na ovoj listi, a nastao je na mjestu zbog kojeg se Prag zove prag – prag ili prijelaz preko rijeke.

Grand Place u Antwerpenu u Belgiji nije na UNESCO-ovoj listi. Na njoj je jedan drugi Veliki trg, onaj u Bruxellesu, no i s posjetom Antwerpenu posjećujete UNESCO-ov grad jer je na listi kompleks Muzej Plantin-Moretus kao najstariji muzej tiskarstva na svijetu.

Londonski toranj, odnosno Tower of London nalazi se također na listi, kao i ogroman broj drugih znamenitosti Londona.

Kuća Anne Frank nije pod UNESCO-om, ali je na dodiru Amsterdamskog prstena kanala, kao i ne predaleko od Obrambenih linija Amsterdama, a oba navedena sustava u ogromnom obuhvatu su pod UNESCO-om. Samu kuću Anne Frank posjeti oko pola milijuna ljudi godišnje.

Dubrovački stari grad naš je ponos na listi, podjednako TripAdvisorovoj, kao i onoj UNESCO-a.

Colosseum je tek još jedan od rimskih upisa na ovoj listi, kao i UNESCO-u.

Odmah za njim slijedi još jedan rimski biser – Pantheon.

Casa Batllo ili Kuća Batllo još je jedan od upisa iz Barcelone, istog onog autora, Antonija Gaudija, s početka ove liste.

Velika džamija / katedrala Kordobe kao cijela jezgra ovog dragulj grada je naravno pod UNESCO-om, a naziv sadašnje katoličke katedrale ide od njene povijesti kao najveće džamije za Saracena.
Cisterna bazilike pod tim je nazivom manje poznata, ali kao Yerebatan u Istanbulu zna je svaki savjestan turist. Riječ je o najimpresivnijem podzemnom sklopu cisterni građenih još od prije raspada Rimskog Carstva i širenih za Bizanta, zbog čega je ovaj grad opsadom bilo nemoguće ostaviti bez vode. Dakle, nakon Aje Sofije (ovo su njene cisterne) nudi nam se još jedan čuveni segment slavnog Carigrada a nastavlja također:

Plava džamija ili  Sultan Ahmedova džamija, neimara Mehmed Age zvanog – Sedefar, preko puta je Aja Sofije na vjerojatno najposjećenijem trgu i putu Istanbula, inače za Rima hipodromu, naravno također pod UNESCO-om.

Dvorac Schonbrunn zajedno s vrtom jedna je od nezaobilaznih ljepota Beča i naravno na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a na kojoj je uz niz drugih sastavnica cijeli stari dio austrijske metrpole.
 Atenska akropola biser je ovog popisa, kao i onog UNESCO-ovog.

Rimski muzeji s rekordnom posjetom

Italija je prošle godine zabilježila rekordan broj posjetitelja muzeja, njih 43 milijuna, čime je ostvarila dobit od 155 milijuna eura, objavio je ministar za kulturu Dario Franceschini. To je dosad najbolji rezultat koji su muzeji ostvarili u povijesti Italije.
Četrdeset i tri milijuna posjetitelja znače porast od 6 posto u odnosu na 2014. te rast prihoda od 14 posto. Najviše posjetitelja privukle su regije Lazio, Kampanija, Toskana, Lombardija, Pijemont i Furlanija-Julijska krajina, a najposjećeniji spomenik je rimski Koloseum.
Osim rimskog Koloseuma, koji je privukao najviše posjetitelja (6,551.046), najposjećenija mjesta bila su Pompeji (2,934.010), nekoliko muzeja i galerija u Firenzi, među kojima je najviše posjetitelja bilo u Galeriji Uffizi (1,971.596), torinski Egipatski muzej i palača Venaria u blizini tog grada. Napomenimo i ovdje da se sve spomenute sredine i objekti nalaze na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

 Zgrada Reichstaga u Berlinu nije pod UNESCO-om, ali je u »UNESCO-vom gradu« jer Berlin pod zaštitom ima Muzejski otok, dvorce i parkove, te stambena naselja berlinske moderne s mnoštvom sastavnica. Zgrada Reichstaga u kojoj je sjedište jednog od dvaju domova njemačkog parlamenta – Bundestaga, danas se tako zove. Bila je spaljena 1933. u čuvenoj »paljevini Reichstaga« za koju su nacisti optužili jednog nizozemskog komunista, a što je bio povod masovnih čistki i likvidacija. Povijesna je pretpostavka podmetanje požara od samih nacista.

Most  Alexandra III. je najljepši i najekstravagantiji most na Seini u Parizu. Samo je srce grada jer spaja kvart Champs-Elysees s kvartom  Invalides koji objedinjuje muzeje i spomenike Pariza povezane s ratom, kao i bolnicu i dom za rehabilitaciju vojnih invalida i prije navedeni Eiffelov toranj. Ovaj most u obuhvatu je Obale Seine pod UNESCO-om.

Edinburški dvorac na ovoj je listi, a cijeli stari i novi Edinburg je pod UNESCO-om.

Crveni trg u Moskvi poznata je sastavnica UNESCO-ove Liste svjetske baštine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.