Nakon žestoke rasprave

Unatoč prosvjedima Zastupnički dom FBiH usvojio novi Zakon o radu

Hina

Na sjednici Zastupničkog doma novi zakon podržalo je 50 zastupnika, a 35 ih je bilo protiv



MOSTAR/SARAJEVO – Novi Zakon o radu prihvaćen je u petak kasno navečer nakon višesatne rasprave u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, unatoč žestokom protivljenju dijela stranaka iz oporbe, ali i dijela sindikata koji tvrde da se tim izmjenama umanjuju prava radnika, dok vlasti i poslodavci ocjenjuju da ovaj zakon otvara mogućnost većeg zapošljavanja, nove investicije i približava zemlju Europskoj uniji. 


Prijedlog Zakona o radu danas je razmatran po hitnoj proceduri i stupio je na snagu nakon što ga je jučer prihvatio Dom naroda.


Na sjednici Zastupničkog doma novi zakon podržalo je 50 zastupnika, a 35 ih je bilo protiv.




Uz vladajuću koaliciju HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije, novi zakon podržalo je nekoliko manjih stranaka, dok su protiv bili zastupnici Saveza za bolju budućnost Fahrduna Radončića, SDP-a BiH, Demokratske fronte Željka Komšića i HDZ-a 1990. Martina Raguža.


Tijekom rasprave iz bloka stranaka SBB-a, DF-a i SDP-a BiH optužili su Našu stranku da je prodala svoj glas te su ocijenili da ih ova situacija podsjeća na aferu s kupovinom dijela zastupnika na temelju koje je uspostavljena vlast u drugome entitetu s većinom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.


Prije samoga glasovanja premijer Federacije BiH Fadil Novalić je ocijenio da Federacija BiH ne može odgađati reforme kojima je cilj popraviti ekonomsko i socijalno stanje i koje su izravno povezane s putom zemlje prema Europskoj uniji. “Usvajanje Zakona o radu je dokaz da se već krenulo u reforme koje su predviđene reformskom agendom”, rekao je Novalić.


Pojasnio je da bi zakon trebao ubrzati otvaranje novih radnih mjesta, upozoravajući da je u Federaciji BiH 400.000 nezaposlenih od čega je čak 67 posto mladih.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izrazio je za govornicom u federalnom Parlamentu protivljenje načinu na koji se donose izmjene Zakona o radu bez kompromisa sa sindikatima. Bajramović je najavio nastavak sindikalne borbe, ne isključujući mogućnost održavanja općeg štrajka.


Potporu premijeru Federacije BiH i Vladi Federacije uputilo je u petak niz sindikalnih organizacija rudara i prosvjetara te braniteljske organizacije, dok je američko veleposlanstvo u BiH prihvaćanje ovoga zakona ocijenilo iznimno važnim za približavanje Europskoj uniji, kao dio mjera iz širokog paketa Reformske agende na čiju su se provedbu vlasti obvezale.