Zadnje dane proveo u Francuskoj

Umro napaćeni sovjetski disident Leonid Pljušč

Hina

Ukrajinski disident Leonid Pljušč, koji je u sovjetsko doba tri godine bio zatvoren u psihijatrijskoj bolnici i podvrgnut psihofarmacima kako bi ga se slomilo, umro je u četvrtak u 76. godini blizu Pariza, objavila je njemu bliska osoba



MOSKVA  Ukrajinski disident Leonid Pljušč, koji je u sovjetsko doba tri godine bio zatvoren u psihijatrijskoj bolnici i podvrgnut psihofarmacima kako bi ga se slomilo, umro je u četvrtak u 76. godini blizu Pariza, objavila je njemu bliska osoba.


»Leonid je umro u četvrtak ujutro blizu Pariza gdje je živio. Bio je izvanredna osoba koja je prošla teška iskušenja«, rekla je njegova prijateljica Arina Guinzbourg, bivša disidentica iz sovjetskog doba.


Vrlo aktivan u samizdatu (širenju zabranjene literature) u Ukrajini, Leonid Pljušč bio je uhićen 1972. u Kijevu pod optužbom za antisovjetske aktivnosti i pripadnost prvoj disidentskoj skupini Grupa inicijative za zaštitu ljudskih prava u SSSR-u.




Sljedeće godine na silu je zatvoren u psihijatrijskoj bolnici Dnjetropetrovska u Ukrajini gdje su mu tri godine prisilno davali preparate na bazi neuroleptika kako bio ga slomili.


Međunarodnom kampanjom aktivista sa Zapada, taj matematičar i disident oslobođen je 1975. nakon čega je emigrirao u Francusku.


Andrej Saharov, sovjetski nuklearni fizičar, disident i aktivist za ljudska prava rekao je da je Leonid Pljušč pretrpio najgore muke psihijatrijskih bolnica.


»Pod utjecajem neuroleptika, tonuo sam u stanje ‘gluhosti’ emotivne i moralne, izgubio pamćenje, mucao nekohorentne riječi«, napisao je u svojim memoarima (History’s Carnival: A Dissident’s Autobiography).


Slučaj Leonida Pljušča, nakon pjesnikinje Natalie Gorbanevskaje i generala Pjotra Grigorenka jedan je od prvih koji je razotkrio običaje nasilnih zatočenja u psihijatrijskim ustanovama disidenata u doba dok je na čelu Sovjetskog Saveza bio Leonid Brežnjev.