Nalazište prirodnog plina

Mučnine i krvarenje iz nosa: Tisuće ljudi u Kaliforniji preseljene zbog istjecanja plina iz nalazišta

Hina



Veliko istjecanje plina iz nalazišta prirodnog plina u Kaliforniji već mjesecima otežava život mještanima i tisuće su ih privremeno preseljene nakon sudske odluke u njihovu korist.


Nalazište u kanjonu Aliso, bivše naftno polje pedesetak kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, jedno je od najvećih u SAD-u, a zbog istjecanja plina mnogi su se mještani razboljeli, žaleći se na mučninu i krvarenje iz nosa.


Nekoliko stanovnika privatnog naselja pored nalazišta podnijelo je kolektivnu tužbu protiv plinske kompanije SoCal Gas i ovaj tjedan sud je presudio u njihovu korist.


SoCal Gas mora u roku 72 sata pronaći privremeni smještaj za stanovnike Porter Rancha koji to zatraže, što je učinilo već 2147 obitelji.


Stotine drugih same su napustile to područje i ispisale djecu iz škole zbog jakog istjecanja plina koje je počelo 23. listopada.


Plinskoj kompaniji treba nekoliko mjeseci da bi sanirala nalazište, ali uvjerava da u međuvremenu nema opasnosti za zdravlje jer se metan brzo razilazi.


Agencija koja prati kvalitetu zraka u Kaliforniji procijenila je da iz nalazišta istječe između 44.000 i 58.000 kilograma metana na sat. Zbog toga su se u Kaliforniji povećale emisije stakleničkih plinova za 25 posto.Zračni promet iznad tog područja je zabranjen.