Rupa bez dna, ne mrtvi kapital

Zaboravljeni Teatro Fenice dobiva samo novi krov

Iva Vlašimsky

U upravi Rijekakina, odnosno Rijekatekstil-Domusa, nisu nezadovoljni milijunom kuna iz  spomeničke rente, ali su više razočarani recesijskom odbijenicom države i županije



RIJEKA Tvrde u Rijekakinu da na oštećenom i derutnom krovu Teatra Fenice, koji zbog natopljenog izloacijskog sloja iznutra ima ružne  fleke na stropu i zbog čega je već godinu dana zatvoren za posjetitelje,  u proteklim mjesecima nije došlo do nikakvih novih promjena na  lošije.


Ipak, da je krov potrebno što prije sanirati, ne osporavaju. Zašto  to već nije učinjeno ili barem započeto – jer radi se o zaštićenom spomeniku kulture – u Rijekakinu su već nekoliko puta pojašnjavali pokušajima da od javnih službi prikupe dio potrebnih sredstava.



Sveukupan trošak obnove krova i fasade Teatra Fenice  stajao bi nešto malo više od pet milijuna kuna





Jer, popraviti krov na ovakvom objektu nije jeftino, ispada čak ni za Mirka Pavičića koji je pored Rijekatekstil-Domusa i ostalih tvrtki, vlasnik i Rijekakina, a time i Teatra Fenice. Naime, prema troškovniku arhitektonskog ureda Projectura, ovlaštenog za izradu sanacijskih projekata na  kulturnoj baštini, sveukupan trošak obnove krova i fasade Teatra Fenice  stajao bi nešto malo više od pet milijuna kuna. 


Ponude izvođača


– Očekivali smo da ćemo tri četvrtine tih troškova uspjeti pokriti uz  sufinanciranje Grada, Ministarstva kulture i Županije PGŽ, međutim ispalo je da smo samo na natječaju Grada Rijeke uspjeli dobiti milijun  kuna od spomeničke rente za ovu godinu. Iz Županije su naveli kako je  recesijsko razdoblje i kako nisu u mogućnosti sudjelovati, tek možda s  kakvim simboličnim iznosom, dok su nas u Ministarstvu kulture odbili  također navodeći tešku ekonomsku situaciju kao osnovni razlog te nas  uputili na njihov godišnji natječaj, požalio nam se direktor Rijekakina i  Rijekatekstil-Domusa Dragan Rukavina. 


Kako se nije uspjelo prikupiti  novca na račun kulturne baštine, u upravi Rijekakina su donijeli odluku  da onda neće ići u sanaciju i krova i fasade, nego samo krova. Rukavina  nam nije znao reći koliko od ukupnih pet milijuna otpada na sam krov,  a koliko na fasadu, jer se već prikupljene ponude izvođača odnose na  kompletnu sanaciju zgrade.


Dodao je kako će u idućih nekoliko mjeseci ponovo zatražiti ponude izvođača ovlaštenih za krovne radove na  kulturnoj baštini te će tada i znati koliko će Rijekakino morati dodati  svog udjela na onaj milijun kuna iz spomeničke rente.


Radovi do jeseni


– Prikupljanje ponuda i odabir trebali bi biti riješen negdje do svibnja, jer za radove na krovu ionako moramo pričekati topliji dio godine,  a radovi će zasigurno potrajati do jeseni.


Naime, procjena projektanta  je da bi za krov i fasadu trebalo između šest i osam mjeseci, a iako će  samo za krov trebati nešto manje vremena, ipak treba znati da se radi o  vrlo složenom poslu jer ovo nije običan zahvat.



Čini se da su u upravi tvrtke više razočarani odbijenicom države i županije, a tvrde kako sami ne mogu namaknuti 4,5 milijuna kuna da se objekt obnovi od poda do stropa



Ima tu puno detalja koje treba pažljivo rekonstruirati, a konzervatori uvjetuju tradicionalne  materijale, da se izvede sve prema izvorniku uključujući i kupolu, što  cijeli postupak poskupljuje i produljuje u odnosu na običan krovni pokrov, kazao je Rukavina. 


On je istaknuo kako u Rijekakinu nisu nezadovoljni milijunom kuna  iz spomeničke rente, ali je komentirao kako grupacija tvrtki oko Rijekatekstil-Domusa u spomeničku rentu sama uplaćuje oko pola milijuna  kuna godišnje.


Čini se da su u upravi tvrtke više razočarani odbijenicom države i županije, a tvrde kako sami ne mogu namaknuti 4,5 milijuna kuna da se objekt obnovi od poda do stropa. Očito, kada su kupovali Rijekakino, u Rijekatekstil-Domusu nisu mogli ni sanjati koje će  im sve probleme zadati zgrada Teatra Fenice, pa milijune eura vrijedan  spomenik kulture u privatnim rukama nije čak ni mrtvi kapital, nego  rupa bez dna.