Mladić koji je te noći preživio

Svjedok Ante Pedišić: Drago mi je zbog roditelja Višnje i Gordane da je vozač pronađen

Slavica Kleva

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Drago mi je zbog roditelja, da imaju mir, da znaju tko je to počinio. Moram priznati da sam skeptičan je li to on, nadam se da su ulovili pravog, ali mi ta činjenica još nije legla, bio je iskren Ante Pedišić koji je te noći bio u automobilu sa sestrama Filipović



RIJEKA Robert Žaja (46) iz Mavrinci osumnjičen za pogibiju sestara Filipović, Višnje i Gordane, u prometnoj nesreći koja se dogodila na Cerniku u prosincu prije deset godina nadomak benzinske crpke Čavli, prvu noć proveo je u zatvoru.


Deset godina bio je slobodan, živio među svojima s obitelji, radio, no čini nam se da je zapravo tek priznanjem što je učinio postao slobodan. Oslobodio je savjest onog trenutka kad ga je policija pozvala na još jedan razgovor, to jutro na desetu obljetnicu pogibije sestara za koju je osumnjičen. Ništa nije slučajno, zašto baš na obljetnicu smrti? Ciljano, godišnjica je bila katarza, slomio se i prisjetio te stravične noći u kojoj je izazvao nesreću i nastavio voziti kao da se ama baš ništa nije dogodilo. Stisnuo je papučicu gasa i odjurio u noć. I zato baš na godišnjicu smrti policijskim službenicima koji su već imali »zaokruženu« priču, nije trebalo puno, tek ga uhvatiti za ruku, a on odgovorio »Konačno ste došli«.


I onda bljesak


Vozio je te noći oko 20.20 sati Žaja, zabljesnuo vozačicu Višnju svojim svjetlima automobila jureći njezinim kolničkim trakom ali u suprotnom smjeru, ravno na njih. A Višnja, koja je netom pretekla kamion, vozeći stotinjak kilometara na sat, prešla je u preticajnu traku, a onda bljesak svjetala…– Dogovorili smo se da odemo u Zagreb. Bili smo društvo, prijateljevali smo, Višnja i Gordana bile su izvrsne djevojke. Voljeli smo ih, družili se s njima, Višnja je imala frizerski salon u Hotelu Savoj, rekao nam je Ante Pedišić, Višnjin i Gordanin prijatelj koji je te večeri zajedno s prijateljima Ivanom Šćulcem i Stipom Maričićem krenuo Višnjinom Toyotom Yaris u Zagreb.

– Ukrcali smo se u auto, bili smo kod Višnje i Gordane kući i krenuli. Izašli smo na izlaz Škurinje na zaobilaznicu i zapravo tek krenuli. Ja sam sjedio na zadnjem sjedištu, Gordana iza sestre kao i Stipe Maričić. Na suvozačkom mjestu sjedio je Ivan Šćulac. Došli smo do dijela autoceste na Cerniku, bili smo u preticajnoj traci u tom trenutku, Višnja je netom zaobišla jedan kamion, nije vozila više od 90 do 100 kilometara na sat. I onda bljesak, dva svjetla i naglo lijevo. Počeli smo se tumbati i tumbati, ne znam koliko puta smo se prevrnuli i nakon koliko desetaka metara zaustavili. Počeli smo se izvlačiti, Šćulac i ja. Višnja je klonula, nije davala znakove života. Gordane nije bilo, počeli smo je tražiti. Shvatili smo da je u tumbanju automobila prošla kroz zadnje vjetrobransko staklo. Ne sjećam se da li sam bio bez svijesti, sve je to u magli, nisam stradao, bio sam tek natučen, ispričao nam je jezivo iskustvo te večeri Višnjin i Gordanin prijatelj Pedišić.


Deset godina


– Drago mi je što je vozač pronađen, drago mi je zbog roditelja, da imaju mir, da znaju tko je to počinio. Moram priznati da sam skeptičan je li to on, nadam se da su ulovili pravog ali mi ta činjenica još nije legla, bio je iskren Ante. Deset godina? – Da mi je vidjet’ bi li toliko trajala potraga da je u pitanju dijete nekog ministra, ogorčeno je nastavio Ante.Pedišić ne negira da se nije istraživalo, prisjetivši se pozivanja u policiju odmah nakon nesreće. – No, zvali su me još nekoliko puta da dam iskaz, a posljednji put kad su me zvali u policiju pitali su me imam li ja ikakve veze s nesrećom, pa sam revoltirano izašao misleći da se neko grubo sa mnom šali, kazao je nadalje naš sugovornik. A Višnja i Gordana su bile naprosto prekrasne djevojke,.

– Višnja je tako bila talentirana za oblikovanje frizura, svo vrijeme koristila je za posao, bila je višestruka prvakinja na županijskoj razini u frizerstvu, ali je bila tako topla i draga, uvijek nasmijana. Sestra Gordana je završila za kozmetičarku, taman je u jednom salonu bila na praksi. Znam da je bila odlična učenica. Ma što da vam kažem obje su bile vedre i omiljene u društvu, obožavali smo ih!, rekao nam je na kraju razgovora mladi čovjek koji je te noći bio u automobilu sa sestrama.