Kriza

Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara. Najlošija situacija s upisnim kvotama je u – Rijeci

Ljerka Bratonja Martinović

S ministrom obrazovanja postignut je dogovor o povećanju upisnih kvota za medicinske sestre / Foto S. DRECHSLER

S ministrom obrazovanja postignut je dogovor o povećanju upisnih kvota za medicinske sestre / Foto S. DRECHSLER

Odlazak medicinskih sestara iz Hrvatske je konstantan, svake godine zemlju napusti njih 200-tinjakNovoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva. Među njima su povećanje upisnih kvota u medicinskim školama, ali i daljnje povećanje plaća medicinskih sestara, istaknuto je na jučerašnjem 2. Kongresu hrvatskog sestrinstva, održanom u organizaciji Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS). Rečeno je i kako u sustavu zdravstva nedostaje oko 4.000 medicinskih sestara, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva uskoro će se krenuti u novu analizu manjka ovog kadra u zdravstvenim ustanovama.


Neadekvatne plaće


– Očekujemo da će se Vlada u sljedećem mandatu posvetiti rješavanju naših problema, da bi se poboljšao status medicinskih sestara u Hrvatskoj. Smatramo da ima prostora za daljnje povećanje plaća medicinskim sestrama. Želimo da povećanje plaća nastavi ići ovim tempom kojim je započelo, da zadnje povećanje kroz uredbu ne bude kraj, i da se medicinske sestre adekvatno valoriziraju u našem zdravstvenom sustavu, poručio je Mario Gazić, predsjednik HKMS-a.


Odlazak medicinskih sestara iz Hrvatske je konstantan, svake godine zemlju napusti njih 200-tinjak. To se, kaže Gazić, možda čini malim brojem, ali kad se to zbroji, vidi se da je u pet godina otišlo tisuću sestara i da taj broj treba zaustaviti te da im treba pružiti bolje uvjete kako ne bi odlazile u inozemstvo. U sustavu zdravstva, kažu statistike, nedostaje oko 4.000 medicinskih sestara, a Gazić najavljuje da će još ove godine zajedno s Ministarstvom zdravstva krenuti u novu analizu stanja da bi se vidjelo koliki je trenutni manjak i je li se unazad par godina kadrovska slika imalo popravila.


Poboljšati status u socijalnoj skrbi 


Predsjednik HKMS-a Mario Gazić založio se jučer i za izjednačavanje plaća medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi s plaćama medicinskih sestara koje rade u zdravstvenom sustavu. Medicinske sestre u sustavu socijalne skrbi korisnicima pružaju zdravstvene usluge, a one su, gledajući cjelokupni sustav, uvijek negdje na margini, kazao je Gazić. Svoje nezadovoljstvo tijekom rasprave na okruglom stolu iskazale su i patronažne sestre. Patronažnim sestrama, istaknuto je jučer, i dalje nije priznat magisterij niti koeficijent koji je relevantan za njihov status.

Iz Ministarstva zdravstva tvrde da jest. Najviše je sestara iz Hrvatske, ističu, otišlo 2012. godine, kad je bila na snazi zabrana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama te kad im je smanjen koeficijent.


– U zadnje četiri godine plaće su triput rasle, imamo primjer u KBC-u Sestre milosrdnice da su se četiri medicinske sestre vratile izvana, počele su nam se vraćati i sestre iz privatnog sektora jer su uvjeti rada i plaće postali prihvatljivi, istaknula je Snježana Krpeta, savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo. Plan je aktualne zdravstvene administracije, dodala je, specijalističko usavršavanje sestara, kroz koje će im se također podići plaća, a bit će dodatno educirane i preuzeti neke ovlasti od liječnika. Krenulo se sa specijalizacijama iz hitne medicine, a Komora je u suradnji sa stručnim društvima pripremila još dvadesetak specijalizacija, među kojima i one za perfuzioniste, kardiološke te onkološke sestre.


Ulaganje u sestrinstvo


Predstavnica ministarstva istaknula je Rijeku kao loš primjer obrazovanja medicinskih sestara srednje stručne spreme.


– Inzistiramo na povećanju upisnih kvota za srednje medicinske sestre. Oko toga smo postigli dogovor s ministrom Fuchsom, većina gradova podigla je upisne kvote, a najgora situacija je u Rijeci jer Rijeka i Kvarner nažalost imaju samo tri razreda srednje medicinske škole i onda nemate odakle regrutirati medicinske sestre, upozorila je Krpeta. Neki gradovi, poput Pule i Zadra, ulažu u sestrinstvo stipendijama, a tako bi trebale i druge lokalne zajednice jer Hrvatska je zemlja starijeg stanovništva i itekako moramo razmišljati o tome tko će nas u budućnosti njegovati, zaključila je Beroševa savjetnica.


Hrvatska komora medicinskih sestara okuplja 41.000 medicinskih sestara i tehničara. Od ulaska Hrvatske u EU, oko 3.000 medicinskih sestara napustilo je hrvatski zdravstveni sustav.