Izložba u Guvernerovoj palači

“Moj Japan” kroz predmete i doživljaje putnika

Vladimir Mrvoš

Detalj s izložbe / Foto A. KRIŽANEC

Detalj s izložbe / Foto A. KRIŽANEC

Dizajnerica izložbe je Vera Ružić, a izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 30. rujna. Izložba je dio programa »Japan u Rijeci« koju provodi muzej računala Peek&Poke 


RIJEKA  U Guvernerovoj palači, odnosno Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, uoči Međunarodnog dana muzeja otvorena je izložba »Moj Japan«. Izložbu je, govoreći odličnim hrvatskim jezikom, otvorio Iso Masato, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj. Na izložbi su paralelno predstavljeni predmeti podrijetlom iz Japana koji su u fundusu Muzeja iz 19. i 20. stoljeća te priče o doživljaju Japana suvremenih putnika upotpunjene njihovim fotografijama i suvenirima. U ostvarenju izložbe sudjelovalo je četrdesetak sugovornika čiji se doživljaji Japana prenose na izložbi. To su brojni pomorci, putnici namjernici, sportaši, poslovni ljudi, studenti, turisti.

Foto galerija: Otvorenje izložbe “Moj Japan” u Pomorskom i povijesnom muzeju Rijeka Foto: Ana Križanec– Ovo je ujedno prilika da se objedine i predstave predmeti iz fundusa Muzeja podrijetlom iz Japana koji su nekada činili Zbirku egzotike, kaže autorica izložbe Tea Perinčić.
Dizajnerica izložbe je Vera Ružić, a izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 30. rujna. Izložba je dio programa »Japan u Rijeci« koju provodi muzej računala Peek&Poke, najveći muzej sa stalnim izložbenim postavom starih računala i informatičke tehnologije u ovom dijelu Europe u kojem je izloženo je preko 1.000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Upravo ekipa Peek&Pokea organizirala je šestotjedno zbivanje na mnoštvu lokacija u Rijeci posvećeno japanskoj kulturi i tehnologiji.


– Program »Japan u Rijeci« održavat će se sve do 1. srpnja, a cilj je projekta upoznati građane s Japanom na jedan inventivan način, kroz laganu »šetnju« Zemljom Izlazećeg Sunca kakva ona danas jest, ali i kroz prezentaciju povijesti, kulture, tradicije, gastronomije Japana, kaže Svetozar Nilović Tozo, autor tog velikog projekta.