Veliko zanimanje

Dani otvorenih vrata Građevinske tehničke škole Rijeka privukli stotine učenika i roditelja

Edi Prodan

Foto: Milan Đekić

Foto: Milan ĐekićDa smo mi normalna zemlja, što smo izgleda samo na trenutke u kojim nam se pojave sportaši ili Baby Lasagna, ovih dana bi svi naši političari stajali ispred srednjih škola i, poput izlaznih anketara, mjerili, istraživali, provjeravali – kakva nas budućnost čeka.


Jer da, daleko je manje važno što kažu izlazne izborne ankete ako su nam srednje škole – prazne.


S obzirom da su najtraženija i najdeficitarnija zanimanja ona što se stječu u ugostiteljsko-turističkim i tehničkim školama, političari svih boja i nijansi, ministri i državni tajnici, čelni ljudi velikih državnih tvrtki i realni gospodarstvenici – kojima je u čitavoj toj priči najteže – trebali bi stajati ispred škola i dijeliti letke, nuditi ugovore, vrbovati djecu i njihove roditelje: upiši za zidara danas, sutra imaš najmanje dvije tisuće eura plus bonusi.
Postani kuhar – imat ćeš na raspolaganju i ptičjeg mlijeka. Tako je trebalo, ali nije.


Naši političari letke tiskaju i obećanja ispuštaju samo kad se radi o – njima.


O učenicima koji bi u strukovne škole… to možda zanima Nijemce, Irce, Austrijance, nas manje.


Danas su tako bili Dani otvorenih vrata Građevinske tehničke škole Rijeka.


Trajali su od 9 do 12 sati, a kako su nam istaknuli organizatori, posjetilo ih je više stotina učenika i njihovih roditelja.


– Zadovoljni smo, okupilo se puno ljudi, što roditelja, što budućih učenika.


Najviše zanimanja privukle su radionice projektiranja i dizajna interijera. Osim dizajnera unutrašnje arhitekture, potencijalnim budućim učenicima su predstavljeni i svi ostali smjerovi koji su također privukli velik interes posjetitelja.


Druženje s našim današnjim gostima proteklo je u najugodnijem raspoloženju, roditelji i budući učenici su u razgovoru s profesorima i sadašnjim učenicima saznali sve što im je bilo interesantno o školi i nastavi.


Na ulazu u školu učenička zadruga “Skica” pokazala je svoje proizvode i ponudila ih na prodaju, što je također pobudilo veliki interes, istaknuo nam je u ime organizatora Tonči Peranić, profesor GTŠ-a unutar likovne grupe predmeta.


U svakom slučaju cilj – animacija i upoznavanje potencijalnih budućih učenika s mogućnostima koje škola pruža – je postignut. Koncept osmišljen putem interaktivnih tematskih radionica koje predstavljaju smjerove škole: arhitektonski i građevinski tehničar, kao i tehničar geodezije i geoinformatike te smjera koji učenike obučava za posao dizajnera unutrašnje arhitekture je privukao veliku pažnju.


Navedeni smjerovi su višestruko zanimljivi jer daju mogućnost jako dobrog zapošljavanja odmah nakon mature, ali istodobno i otvaraju vrata za upis na neki od tehničkih fakulteta koji pak otvara vrata globalnog zapošljavanja.


Jako je lijepo bilo primljeno i otvorenje izložbe “Noar” učenice četvrtog razreda Anđele Sverić u školskoj galeriji Podroom.


Riječka Građevinska škola je kroz svoju povijest, uskoro će joj i 80. rođendan, rasadnik brojnih zanimanja, ne samo tehničkih nego i obrtničkih, što u današnje vrijeme postaje jako privlačno.


Poznato je naime da uz ugostiteljsko-turistička zanimanja u Hrvatskoj najbolji prosperitet, svakako i plaće, imaju upravo znanja za čiji je prijenos stručna upravo GTŠ Rijeka.


Da, tko želi bogat i prosperitetni posao, brzo zaposlenje i visoki životni standard – pravac GTŠ.


Jer kad onima koji bi morali brinuti o prosperitetnom uređenjem države ide tako teško, nema nam druge nego se za osobni napredak pobrinuti – sami.