Županijska skupština

Privatizacija primarne zdravstvene zaštite: PGŽ protiv reforme ministra zdravlja Varge

Tihana Tomičić

- Naš je stav da barem 30 posto ordinacija treba ostati u sustavu javnog zdravstva da bi taj sustav mogao nastaviti funkcionirati, kazala je Đulija Malatestinić



 RIJEKA - Upravni odjel za zdravstvo Primorsko-goranske županije protiv je prijedloga ministra Siniše Varge o privatizaciji primarne zdravstvene zaštite. Iako javna rasprava još nije ni počela, PGŽ se već očitovala, i to – negativno.


– Naš je stav da barem 30 posto ordinacija treba ostati u sustavu javnog zdravstva da bi taj sustav mogao nastaviti funkcionirati, kazala je na aktualnom satu Županijske skupštine PGŽ pročelnica Đulija Malatestinić.


HDZ-ovi vijećnici pokušali su politizirati, pa je Josip Rupčić (HDZ) pitao župana Zlatka Komadinu bi li i danas, kad vidi kakvom se pokazala politike Vlade, podržao Zorana Milanovića za premijera, no Komadina je izbjegao direktan odgovor i rekao:




– To je pitanje koje ni ne zahtjeva odgovor, jer je jasno jedno: povjerenje Tomislavu Karamarku sigurno nikad ne bih dao, rekao je Komadina.


Na dnevnom redu Skupštine bio je izvještaj o izvršenju proračuna za 2014. godinu – iako je preneseno čak 36 milijuna kuna iz prethodne godine, odnosno skoro 10 posto, izvršenje je prošlo velikom većinom glasova, sa 26 za i 11 suzdržanih. HDZ-ov oporbeni blok bio je suzdržan, a PGS, Akcija mladih i Laburisti redom su podržali proračun zajedno sa SDP-om, iako nominalno čine opoziciju. Isto je bilo i na glasanju o izvještaju o radu župana, a sad slijedi rasprava o prvom rebalansu za 2015. godinu kojim se proračun povećava čak 20 posto, a potom i o sigurnosnom stanju u Dini Petrokemiji.