Izvješća DHMZ-a i HAK-a

Zimski uvjeti i dalje na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na širem riječkom području

Hina

U Dalmaciji ponegdje može biti obilnije oborine, a na sjevernom Jadranu i malo snijega nošenog jakim vjetrom



 Pretežno oblačno, u unutrašnjosti povremeno uz susnježicu i snijeg, a na Jadranu kišu; temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, u unutrašnjosti od -2 do 3, u gorju i malo niža, na sjevernom Jadranu od 3 do 8, a u Dalmaciji između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva. 


Na kopnu se mjestimice očekuje stvaranje debljeg snježnog pokrivača, osobito u gorskim predjelima. U Dalmaciji ponegdje može biti obilnije oborine, a na sjevernom Jadranu i malo snijega nošenog jakim vjetrom.


Vjetar slab, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a u Dalmaciji veći dio dana povremeno jugozapadnjak i jugo, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoza za Hrvatsku za danas, 3. veljače.




Autocesta A2 Zagreb-Macelj u subotu je od 5,50 sati otvorena za sve skupine vozila jer su ukinuti zimski uvjeti, javio je Hrvatski autoklub (HAK).


Zimski su uvjeti i dalje na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na širem riječkom području, uključujući autoceste A1 između Bosiljeva 2 i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, na državnoj cesti DC1 Trakošćan-Karlovac-Udbina-Knin te staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3). Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. U priobalju puše jaka, povremeno sa olujnim udarima, bura.


U ostalom dijelu zemlje vozi se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Mogući su odroni. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca.


Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Sljemenska cesta je otvorena za sav promet.


Zbog vjetra su samo za osobna vozila otvorene dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8); na Krčkom mostu, dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika te Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).


Zbog prometnih nesreća vozi se usporeno na autocestama A1 kod čvora Otočac u smjeru Splita te A3 Bregana-Lipovac na 288. km u smjeru Lipovca. Zbog snježne vijavice za sav je promet zatvorena državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.


Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.