Slab interes za "obiteljsko" izjašnjavanje van granica Hrvatske

Zasad ni dvije tisuće birača u dijaspori registrirano za referendum: U SAD-u ih samo 8

Ladislav Tomičić

»Branimo Božje!«, zavapio je don Dubravko Turalija koji vodi Hrvatsku misiju u Washingtonu, ali je zasad u cijeloj Americi (SAD-u) motivirao za registraciju tek – osam birača



ZAGREB – Sudeći prema podacima o registriranim državljanima Hrvatske koji žive izvan zemlje, u dijaspori ne vlada preveliki interes za referendum što ga je inicirala udruga U ime obitelji.


Ministarstvu uprave, naime, do sad je zabilježilo tek 1843 osobe koje su predbilježile za glasanje na referendumu. Najveći interes za referendum očekivano je zabilježen u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje se za glasanje registriralo 1.487 birača. Podaci su to koji su u Ministarstvu Uprave pristigli do jučerašnjeg dana u 14.00 sati. Drugi najbrojniji interesanti za referendum su hrvatski državljani u Njemačkoj, gdje se za referendum registriralo 123-oje birača, a treći su australski Hrvati, kojih se predbilježilo 44-oro.


Što se tiče prethodne registracije birača za referendum, koja podrazumijeva postupak kojim se biračima s prebivalištem u Hrvatskoj omogućava glasovanje u inozemstvu, Ministarstvo uprave do konca nedjelje zabilježilo je 1.317 takvih prijava. 




Na koncu, prema podacima o privremenom upisu u biračke spiskove, što je postupak kojim se biračima s prebivalištem u Hrvatskoj omogućava privremeni upis u popis birača drugog grada ili općine u Hrvatskoj, za referendum izvan svog matičnog grada ili općine predbilježilo se 1.668 birača.


Uz informaciju o glasanju na referendumu u dijaspori zanimljivo je spomenuti aktivnost pojedinih svećenika katoličke crkve, koji čin sve da birače uvjere da glasaju za ustavnu definiciju braka kakvu priželjkuje inicijativa U ime obitelji. U javnosti je tako jučer objavljeno pismo don Dubravka Turalije, svećenika vrhbosanske nadbiskupije koji vodi Hrvatsku misiju u Washingtonu. U tom pismu, između ostalog, stoji i ovo: »Iz ljubavi se sklapa brak, a u braku se rađa obitelj, čiji članovi ne mogu biti susjed Marko i prijatelj Janko, nego muž i žena s djecom, od kojih se očekuje posvemašnja odgovornost, žrtva, odricanje. Tako, brak i obitelj ne mogu biti ‘kukavički skinuti s vrata’ i ostavljeni drugima na brigu, nego je to doživotni zavjet i zajedništvo u dobru i zlu.«


Don Turalija vjernike poučava da je »katolički brak intimno sjedinjenje muškarca i žene u potpunoj slobodi« te da se »od nas svih čekuje da branimo ovu našu utvrdu, naš grad, od svih onih koji s Trojanskim konjem se žele ušuljati i obeščastiti i zatrti našeg kralja Krista, našu vojsku čestith muževa i žena zajedno s našim potomstom«.


– Vaša je dužnost stoga podignuti se u obranu da se definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca unese i definira u Ustav Republike Hrvatske. Što prije se prijavite za glasovanje u Veleposlanstvu. Branimo Božje! Ne dajmo svoje!, poručuje američkim Hrvatima don Turajlija. Njegovo pismo američke Hrvate nije bog zna kako potaknulo da pohrle na referendum. U SAD-u se, naime, za referendum registriralo tek osmoro birača. Rok za prijavu za referendum u dijaspori je 20. studeni.