Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Vladina sjednica

Vlada dala suglasnost i jamči Petrokemiji za kredit, Fondu za zaštitu okoliša odobreno prekoračenje

Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2016. u 11:02 2016-08-31T11:02:00+02:00

Financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te se radi o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj te značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić

Vlada u tehničkom mandatu na svojoj je sjednici u srijedu dala suglasnost i državno jamstvo Petrokemiji za 200 milijuna kuna kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u svrhu restrukturiranja i konsolidacije tvrtke, dok je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno korištenje prekoračenja od 100 milijuna kuna na računu kod Hrvatske poštanske banke (HPB) radi tekuće likvidnosti.

Financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te se radi o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj te značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

 Dodao je da se odobrenjem ovog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, omogućava refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, a stvorit će se i pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina.

Time će se otvoriti prostor za nastavak započetih aktivnosti i daljnje mjere financijske i poslovne konsolidacije kompanije u ovoj godini, kao i pripremu proljetne sjetve 2017. godine na kvalitetnijoj razini od ovogodišnje, rekao je Marić.

Također, dobivenim jamstvom kutinskoj će tvrtki biti omogućeno financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava. Naime, istaknuo je Marić, prošli se put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5 posto, a ovo će se zaduženje realizirati po dvostruko nižoj stopi.

"Vlada je svjesna važnosti Petrokemije ne samo za Kutinu i kutinski kraj, nego i za cijelu hrvatsku poljoprivredu. Odluku kakvu predlažemo da se ovakva situacija više nikada ne dogodi, odnosno da se niti jedna Vlada više ne nađe u ovakvoj situaciji. Ona nije naša krivnja, mi smo tu problematiku preuzeli i zato smo u ovu odluku unijeli određene financijske pokazatelje koje društvo mora ispuniti, odnosno ne smije prekoračiti, a prije svega se to odnosi na odnos njihovog duga prema operativnom poslovanju i financijskim rezultatima, ali i druge mjere koje će biti na odgovornost Ministarstvu gospodarstva i CERP-a, kako bi se na kvartalnoj bazi pratili financijski rezultati Petrokemije, a sve u cilju da se više nikad ne dogodi da ju Vlada praktički u zadnjem trenutku mora spašavati", istaknuo je Marić.

 Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlada je, pak, dala suglasnost za korištenje prekoračenja po transakcijskom računu Fonda, otvorenom kod HPB-a, od najviše 100 milijuna kuna, na razdoblje od godine dana, radi održavanja tekuće likvidnosti.

 Fond je, naime, u prvom polugodištu ove godine ostvario prihode od 552 milijuna kuna, a rashode i izdatke od gotovo 896 milijuna kuna, a kad se pribroji višak prihoda iz prethodne godine u visini od 248 milijuna kuna, ostaje mu gubitak od 96 milijuna, kazao je resorni ministar Slaven Dobrović.

 Pojedini mediji proteklih dana pisali su da je Fond poduzetnicima koji su se uključili u posao energetske obnove obiteljskih kuća dužan od 50-ak tisuća do više od milijun kuna, što ih je dovelo u tešku financijsku situaciju. Navodno je Fond još do proljeća u roku od 30 dana od poslanog računa isplatio radove, a onda je pred ljeto nestalo novca.

 Između ostaloga, Vlada je dala i suglasnosti za zaduženje pet općina i grada Velika Gorica.

Velika Gorica će se zadužiti kod OTP banke za 44,5 milijuna kuna, na rok od 7 godina, općina Gornji Kneginec kod OTP banke na 11,5 milijuna kuna na rok od 10 godina, a općina Goričan kod PBZ-a na 7 milijuna kuna i rok od 15 godina.

 Općini Končanica Vlada je odobrila zaduženje kod PBZ-a na milijun kuna na rok od 5 godina, općini Orebić za zaduženje kod HBOR-a na 3,6 milijuna kuna s rokom otplate od 10 godina, a općini Sračinec za zaduženje kod HBOR-a na iznos od 4,7 milijuna kuna uz rok otplate od 15 godina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.