Izdajnici i "vjeverice" nisu impresionirali birače

Rejting SDP-a unatoč žestokoj unutarstranačkoj borbi – netaknut

Jasmin Klarić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Štoviše, u petak objavljeni objavljena anketa pokazuje da je rejting SDP-a u odnosu na onaj prije parlamentarnih izbora, porastao s 27 na 28 posto



“Devastirali su SDP”, koči se jedan od friškijih naslova nad jednom od mnogobrojnih slično intoniranih analiza stanja u najjačoj oporbenoj stranci nakon višemjesečne unutasrtranačke kampanje između za mjesto šefa socijaldemokrata. “Tim Milanović” i “tim Komadina” doista nisu štedjeli na epitetima kojima su nastojali ocrniti suprotnu stranu, od usporedbi sa životinjskim carstvom, udbaškim metodama, izdajnicima i Goebbelsom.



Po CRO-Demoskopu lagani pad


Podaci iz drugog redovnog mjesečnog istraživanja, CRO-Demoskop, pokazuju ipak određeni pad potpore najjačim strankama u unutarstranačkoj kampanji. No, on nije značajan, a kamoli “devastirajući”, s tim da je pravo vrijeme za usporedbu ipak početak travnja, kad iziđe novo mjesečno istraživanje. Po posljednjem CRO-Demoskopu, onom s početka ožujka, SDP je u odnosu na početak ove godine (podaci o podršci strankama nisu objavljivani u finišu kampanje za parlamentarne izbore, samo koalicijski) izgubio 1,4 postotna boda (s 29,6 na 28,2 posto). HDZ je prije četiri godine, u periodu od siječnja do svibnja (kad je Karamarko izabran za šefa stranke) pao nešto jače: s 19,7 na 16,2 posto.



 Koliko su doista narušeni međuljudski odnosi u SDP-u i što to znači za budućnost stranke, pokazat će vrijeme nakon što se provedu izboru u SDP-u zakazani subotu, 2. travnja. Međutim, ako se pogledaju podaci iz anketa , ne samo da ovakva kampanja za šefa stranke nije “devastirala” SDP-ov rejting, već je on – u porastu.Naime, po redovnom mjesečnom istraživanju Crobarometar, rejting SDP-a u listopadu, dakle nekoliko tjedana pred parlamentarne izbore, bio je 27 posto. U petak objavljeni podaci za ožujak, nakon nekoliko mjeseci burne stranačke kampanje, pokazuju da je rejting stranke (još uvijek) Zorana Milanovića narastao na 28 posto, bez obzira na sve nebrušene izraze kojima su se častili akteri bitke za kontrolu nad SDP-om.

Pokazuje to da stranačke ratove birači ne doživljavaju ni izbliza dramatično kao akteri zbivanja i da je, uz uvjet da stranka nakon travanjskih izbora normalno nastavi s radom, za očekivati da kampanja u kojoj su se borili “slinavci” i “izdajnici”, protiv “veselih vjeverica” i “voluharica” ne ostavi bitnog traga na izglede da SDP spremno dočeka naredne redovne lokalne (svibanj 2017. godine), a možda i izvanredne parlamentarne izbore.Ove brojke i zaključci ne bi trebali previše čuditi. Naime, kampanja u HDZ prije četiri godine je bila mnogo burnija i prljavija od ove kod socijaldemokrata.


Primjerice, Darko Milinović je Tomislava Karamarka optuživao za trostruku izdaju stranke, optuživao ga da je kao visoko pozicioniran u sigurnosnom sustavu morao spriječiti najveće korupcijske afere u Hrvatskoj, te za omogućavanje kriminalizacije HDZ-a. Po Crobarometru iz studenog 2011. godine, netom pred parlamentarne izbore, HDZ je imao potporu 19 posto građana. Nakon brutalne unutarstranačke kampanje ona je doista pala: ali, samo na 18,5 posto. Četiri godine kasnije, HDZ je, uz “malu” pomoć Mosta, opet na vlasti, makar u složenoj koalicijskoj kombinaciji koja ih sve češće tjera na nezadovoljne istupe u medijima.