Predsjedništvo SABA RH osnovalo Savjet

Hina

Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u ponedjeljak je konstituiralo Savjet, svoje savjetodavno tijelo kojemu je zadaća pridonijeti unaprjeđenju antifašističkih demokratskih ideja, a za njegova predsjednika izabralo je Ratka Maričića



ZAGREB Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u ponedjeljak je konstituiralo Savjet, svoje savjetodavno tijelo kojemu je zadaća pridonijeti unaprjeđenju antifašističkih demokratskih ideja, a za njegova predsjednika izabralo je Ratka Maričića.


Za zamjenika predsjednika izabran je Dražen Lalić, a za potpredsjednike Vesna Čulinović-Konstantinović i Drago Pilsel. Članovi Savjeta su Tatjana Holjevac, Branko Lustig, Jovo Vejnović, Dragan Markovina i Tomislav Badovinac. Svi oni čine i Izvršni odbor.


Članove Savjeta imenuje Predsjedništvo SABA RH, ima do 30 članova, a u nj se biraju društveni, kulturni i javni djelatnici koji svojim znanjem i društvenim ugledom mogu pridonijeti unaprjeđenju antifašističkih demokratskih ideja.




Novoizabrani predsjednik Savjeta Predsjedništva SABA RH Ratko Maričić izjavio je za Hinu da su pred njima dvije velike tematske cjeline.


Prva je obrada povijesnih činjenica iz Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i antifašizma tijekom NOB-a te desetak godina prije NOB-a, jer smatraju da »smo danas suočeni s deficitarnim znanjem« mladih generacija o povijesnim činjenicama iz NOB-a, o antifašizmu u NOB-u. Maričić je rekao kako i danas »ima događaja koji negiraju taj antifašizam, koji ga relativiziraju«, pa i zbog njih treba utvrditi te činjenice. Također je rekao kako smatra da je s ove povijesne distance dobro pogledati i analizirati sve činjenice koje su se događale tih godina.


Druga velika tematska cjelina, istaknuo je Maričić, jest stavljanje na dnevni red pitanja »što se danas događa s demokracijom, ima li u toj demokraciji natruha fašizma, je li fašizam i sada na djelu u hrvatskom društvu, Europi i u svijetu«. Smatra da je to »važna tema radi našeg života danas i mladih generacija koje moraju imati dostojanstveni život, a natruhe fašizma su ono što im može oduzeti to dostojanstvo života«.


»Zbog toga mislim da je vrijedno da ovaj savjet i jedne i druge teme stavi na dnevni red pomoću ljudi koji su znanstvenici, povjesničari, sociolozi… da mogu dati relevantne analize tih događaja, da možemo te analize uputiti Predsjedništvu SABA RH, koji bi onda na temelju toga mogao stvoriti i akcijski plan«, istaknuo je Maričić.


Predsjednik SABA RH Franjo Habulin izvijestio je i kako su u tijeku pripreme i razgovori s vlastima o proslavi 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.