Štrajk sve bliži

Liječnici prestaju raditi prekovremeno

Ljerka Bratonja Martinović

Štrajk je naš tajni alat, a birat ćemo vrijeme u kojem ćemo najviše stisnuti poslodavca. Vrijeme kad su se sindikalne oštrice istupljivale je iza nas. Sad smo dio europske sindikalne unije i tražimo poštivanje pravila - kažu liječnici.



ZAGREB Kako u protekla dva tjedna nisu ostvarili socijalni dijalog s Vladom, liječnici će idući tjedan povući suglasnosti za prekovremeni rad što znači da će odrađivati samo redovnih 48 sati tjedno, potvrdili su nam jučer u Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS). Nakon toga, kažu, spremni su i na štrajk. 


– Ponedjeljak je dan kad podvlačimo crtu. Sa žaljenjem moram konstatirati da su prošla dva tjedna, a nitko ništa ne poduzima. Onaj tko ne preuzima odgovornost, imat će ogovornost prema građanima, poručuje predsjednik  HLS-a Ivica Babić. 



O tome kada će zbog istog kolektivnog ugovora štrajkati medicinske sestre, na današnjoj će izvanrednoj sjednici odlučivati Skupština Hrvatskog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara. U oba sindikata tvrde kako su drastično zakinuti novim kolektivnim ugovorom, zbog kojeg su plaće liječnika i medicinskih sestara niže i do 30 posto





U Ministarstvu zdravlja tvrde kako su »otvoreni za daljnje kolektivno pregovaranje«. – Važeći Kolektivni ugovor potpisan je 5. srpnja na tri mjeseca, dakle privremeno, te je time otvoren socijalni dijalog, sukladno pozitivnim propisima RH – odgovor je resornog ministarstva na najave štrajka liječnika i medicinskih sestara zbog nepovoljnog kolektivnog ugovora.  Čelnik liječničkog sindikata međutim tvrdi kako socijalnog dijaloga nema, jer od posljednjeg sastanka s ministrom Ostojićem prije dva tjedna nemaju nikakav kontakt s poslodavcem. – Možda socijalni dijalog postoji u njihovoj virtualnoj opciji, a možda ga vode s nekim drugim. S nama ne, ističe Babić, te podsjeća da rok koji je odredila skupština HLS-a ističe za tjedan dana. 

– Štrajk je naš tajni alat, a birat ćemo vrijeme u kojem ćemo najviše stisnuti poslodavca. Vrijeme kad su se sindikalne oštrice istupljivale je iza nas. Sad smo dio europske sindikalne unije i tražimo poštivanje pravila, zaključuje Babić.