Europska agencija za sigurnost hrane upozorava na prisustvo furana

Kava i dječja hrana opasne po zdravlje?

Bojana Mrvoš Pavić

Najviše razine kancerogenog furana, organske tvari koja nastaje pri termičkoj obradi hrane, nađene su u kavi i dječjoj hrani u staklenkama



ZAGREB Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je novo, treće dosadašnje izvješće o pronalasku tzv. furana u hrani u 20 zemalja-članica EU-a. Riječ je o organskoj tvari koja nastaje pri termičkoj obradi hrane, a za koju je prije nekoliko godina ustanovljeno da je potencijalno kancerogena za ljude.


Kako stoji u izvješću, koje je objedinilo podatke monitoringa od 2004. godine naovamo, uključujući najnoviji monitoring proveden tijekom prošle godine, kava i dječja hrana u staklenkama (povrće), odnosno mliječne formule, mlijeko u prahu, kao nadomjestak majčinog mlijeka, sadrže najviše furana, odnosno količine najopasnije po zdravlje odraslih i djece. Pritom, radi se o djeci najmlađe dobi, kojoj je kašasta hrana, te dojenačke formule, namijenjena.


O kojim je konkretno proizvodima riječ, u izvješću se ne navodi, već se samo kaže da su najviše razine furana nađene u kavi, u kojoj se srednje vrijednosti ove tvari kreću od 45 mikrograma po kilogramu u slučaju kuhane kave, do nevjerojatnih 6.407 mikrograma po kilogramu kad je u pitanju pržena kava u zrnu. Količine furana pronađene u hrani namijenjenoj djeci, kreću se od 3,2 mikrograma po kilogramu u dojenačkim »formulama«, do 49 mikrograma u dječjoj hrani u staklenkama s povrćem.




U normalnim okolnostima, dozvoljene količine furana kreću se od 0,03 i 0,59 mikrograma po kilogramu tjelesne težine po danu za odrasle osobe, između 0,02 do 0,13 mikrograma za adolescente, od 0,04 i 0,22 mikrograma po kilogramu tjelesne težine po danu za drugu djecu, između 0,05 do 0,31 za malu djecu i između 0,09 i 0,22 mikrograma za dojenčad.


Prvo upozorenje na furan dala je američka organizacija US Food and Drug Administration, koja je prije sedam godina objavila izvješće o pojavi furana u toplinski tretiranoj hrani. Tada je prvi put otkriven furan u velikom broju namirnica koje prolaze toplinsku obradu, kao što su konzervirana, odnosno hrana u staklenkama općenito.


Ciljana pretraga tada je krenula i u zemljama EU-a, u kojima je od 2004. godine do kaja prošle godine analizirano više od pet tisuća uzoraka, a jedinstveni zaključak o najvećoj opasnosti od furana u kavi i dječjim staklenkama, potvrđen je i najnovijim EFSA-inim izvješćem za prošlu godinu.


Već je lani u veljači iz EFSA-e poručeno da »granica izloženosti za furane indicira zabrinutost za zdravlje ljudi« te je najavljeno da će se istražiti moguće mjere koje će smanjiti izloženost ljudi ovoj opasnoj tvari. Ispituje se hrana u 21 kategoriji, pri čemu ih se pet odnosi na kavu i proizvode od kave.