Iz NATO-a u EU

Grabar Kitarović predvodit će HDZ na euroizborima?

Dražen Ciglenečki

Ako bi se pokazalo da Kolinda Grabar Kitarović dobro prolazi kod birača, nije isključeno da ona ne bi bila i kandidat HDZ-a za predsjednika Republike, rečeno nam je u stranci  



ZAGREB Redoviti izbori za Europski parlament održavaju se krajem svibnja iduće godine, a predsjedništvo HDZ-a već je donijelo odluku o formiranju izbornog stožera. Učinili su to na preporuku Europske pučke stranke koja potiče svoje članice da skoro osam mjeseci prije izbora počnu pripreme, ali govori to i o važnosti koju HDZ pridaje tim izborima. Na čelu izvršnog stožera bit će glavni tajnik stranke Milijan Brkić, kao i za prošle izbore.


Još je zanimljivija činjenica da u HDZ-u već razmišljaju i o ljudima koje će kandidirati na europskim izborima. Bit će to uglavnom sadašnja postava njihovih euro parlamentaraca, Dubravka Šuica, Davor Štier, Andrej Plenković i ostali, ali moguće je iznenađenje na prvom mjestu izborne liste. Kako neslužbeno doznajemo, u tijeku su razgovori s bivšom ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar Kitarović koja obnaša dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO.



Glavna točka dnevnog reda sjednice predsjedništva u srijedu u Bjelovaru bilo je raspuštanje četiri županijska odbora, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske te Istarske županije. Ali, nije tu bilo neke velike rasprave jer su predsjednici sva četiri odbora, Davorin Bubalović, Antun Vidaković, Marijan Coner i Marino Roce sami stavili svoje mandate na raspolaganje zbog loših rezultata na proljetnim lokalnim izborima. Svi su se oni i osobno natjecali i izgubili izbore, Bubalović za gradonačelnika Belog Manastira, Vidaković je htio ostati gradonačelnik Novske, Coner je pobijeđen u drugom krugu izbora za gradonačelnika Bjelovara dok je Roce kao kandidat za istarskog župana dobio tek nešto preko četiri posto glasova. Osim izbornog neuspjeha, Bubaloviću je otegotna okolnost bila nesuglasice u HDZ-u Osječko-baranjske županije, koje traju već dulje vrijeme. Umjesto županijskih odbora imenovani su povjerenici, a Milijan Brkić bit će to upravo u Osječko-baranjskoj županiji.





– Naša je europska lista i na nedavnim izborima bila puno kvalitetnija nego SDP-ova, a tako će sigurno biti i u svibnju 2014. godine, makar išli i s istim kandidatima. Ali, vode se razgovori s Kolindom Grabar Kitarović kako bi ona bila nositeljica HDZ-ove liste. S obzirom da njezin ugled u javnosti, u slučaju da ona pristane bio bi to velik politički dobitak za HDZ, rekao nam je jedan dužnosnik glavne oporbene stranke. Sanaderovoj ministrici vanjskih poslova mandat u NATO istječe u srpnju iduće godine, što se gotovo vremenski poklapa s konstituiranjem Europskog parlamenta. To, dakle, ne bi bila prepreka. Kolinda Grabar Kitarović u više je navrata izjavila da prati zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni i da ne otklanja mogućnost svojeg angažmana u budućnosti. U HDZ-u se već kalkulira da bi njezin izlazak na europske izbore bio svojevrstan test.


– Ako bi se pokazalo da Kolinda Grabar Kitarović dobro prolazi kod birača, to bi je moglo kvalificirati i za još značajnije stvari. Nije isključeno da ona u tom slučaju ne bi bila kandidat HDZ-a za predsjednika Republike na izborima krajem 2014. godine, ističe naš sugovornik.