Odluka Uprave DAB-a

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka otvorila sanacijski postupak nad Jadranskom bankom

Hina

HNB je utvrdio da ta banka ostvaruje gubitke te da je njezina imovina manja od obveza



 Uprava Državne agencije za  osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvijestila je u petak da je donijela odluku o otvaranju postupka sanacije nad šibenskom Jadranskom bankom te je imenovala Sanacijsku upravu. 


 Odluka DAB-a, donesena u četvrtak, temelji se na odluci Savjeta Hrvatske narodne banke od 2. listopada o podnošenju prijedloga za otvaranje postupka sanacije. Iz DAB-a navode kako je u sanacijskom planu Jadranske banke, koji je sredinom lipnja usvojio Savjet HNB-a, središnja banka “nesporno utvrdila kako je sanacija Jadranske banke nužna u javnom interesu i to po osnovi dva cilja sanacije: očuvanja ključnih funkcija Banke, u prvom redu radi osiguravanja dostupnosti kreditiranja te platnih usluga građanima i gospodarskim subjektima u Šibensko-kninskoj županiji te zbog zaštite javnih sredstava”.


 Odlukom Uprave DAB-a postupak sanacije nad Jadranskom bankom otvara se s danom 9. listopada, a danom donošenja Odluke o otvaranju sanacije prestaju i sve ovlasti dotadašnjih članova uprave, nadzornog odbora Jadranske banke te ovlasti glavne skupštine.


 Također, Odlukom o otvaranju postupka sanacije DAB je imenovao Sanacijsku upravu Jadranske banke i njezinog pomoćnika, koju čine Ivan Tomljenović, kao predsjednik Sanacijske uprave, Ksenija Šrajer, kao članica te Hrvoje Marić, kao pomoćnik Sanacijske uprave. DAB, pak, izvršava ovlasti nadzornog odbora i glavne skupštine Jadranske banke.


 ”Unatoč neispunjavanju regulatornih zahtjeva, Jadranka banka ima jako dobru i stabilnu razinu likvidnosti. Otvaranjem sanacije ne dolazi do nikakvih drugih promjena osim upravljačkih te Jadranska banka nastavlja sa svojim redovnim poslovanjem. Sanacijska uprava i DAB će poduzeti sve potrebne radnje i osigurati sva potrebna sredstva kako bi omogućili uspješno provođenje sanacijskog postupka kako je to propisano Zakonom o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava”, zaključuju iz DAB-a.


 O otvaranju sanacijskog postupka Jadranska je banka izvijestila i putem Zagrebačke burze, a u priloženoj Odluci DAB-a, uz ostalo, takva se odluka pojašnjava time da je Savjet HNB-a predložio sanaciju banke jer ona “propada”.


 ”Nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sustava zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili samo smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenta kapitala spriječila propast Jadranske banke u razumnom vremenskom razdoblju”, stoji u objašnjenju razloga za donošenje ovakve odluke.


 Dodaje se i kako je HNB utvrdila da ta banka ostvaruje gubitke te da je njezina imovina manja od obveza. Naime, prema procjeni HNB-a, kumulativni je gubitak Jadranske banke na kraju ožujka ove godine iznosio 322,16 milijuna kuna, dok je imovina banke u tom trenutku bila 25,3 milijuna kuna manja od ukupnih obveza. Pritom je utvrđeni kumulativni gubitak bio viši i od iznosa redovnog osnovnog kapitala banke, kao i od iznosa podređenog instrumenta uključenog u dopunski kapital, stoji u odluci DAB-a.


 Također, dodaje se, središnja je banke utvrdila i da Jadranska banka nije ispunila supervizorske mjere postupnog dostizanja potrebne visine regulatornog kapitala, odnosno ukupne stope kapitala koje joj je HNB naložila još u veljači prošle godine.