Zanimljivost iza kulisa obilježavanja smrti prvog predsjednika

Birokracija je neuništiva: HDZ pozvao Glavaša na obilježavanje godišnjice Tuđmanove smrti

Dražen Ciglenečki

Naravno da ne vjerujem da će Glavaš doći na obilježavanje, ali poziv smo mu poslali po automatizmu. Moguće je i da su taj poziv dobili i neki naši članovi koji su u međuvremenu umrli – rekao nam je Kovač



ZAGREB » HDZ će danas obilježiti 15. obljetnicu smrti Franje Tuđmana. Uobičajeno će se polagati vijenci na njegov grob na Mirogoju, ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću, dok će poslijepodne predsjednik stranke Tomislav Karamarko govoriti u hotelu Sheraton na prigodnoj akademiji.


No, najzanimljivije je da su na sve te događaje Karamarko i Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a, pozvali i – Branimira Glavaša.


 »Poštovani gospodine Glavaš, čast nam je pozvati Vas na obilježavanje 15. godišnjice smrti predsjednika Franje Tuđmana«, piše u pozivu koji je stigao na Glavaševu osječku adresu. Međutim, s obzirom da se Glavaš nalazi u mostarskom zatvoru, gdje služi kaznu za ratni zločin, teško da će se moći odazvati. Osim toga, Glavaš je još 2005. izbačen iz HDZ-a, pa time više čudi ovaj poziv.




Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a objašnjava da su pozivi otišli na adrese svih 48 sudionika osnivačke skupštine stranke, 17. lipnja 1989. na Jarunu, kao i HDZ-ovim zastupnicima prvog višestranačkog Sabora. Glavaš spada u obje kategorije.


  – Naravno da ne vjerujem da će Glavaš doći na obilježavanje, ali poziv smo mu poslali po automatizmu. Moguće je i da su taj poziv dobili i neki naši članovi koji su u međuvremenu umrli – rekao nam je Kovač.


  U sinoćnjem Dnevniku Nove TV objavljena je anketa o percepciji Franje Tuđmana 15 godina nakon njegove smrti. I tu je on jako dobro prošao. Većina ispitanih, njih 56 posto, imala je pozitivno mišljenje o Tuđmanu, negativno ga je ocijenilo tek 14 posto, a 27 posto je smatralo da je hrvatski ratni predsjednik imao i pozitivnih i negativnih strana. Najviše ljudi misli da je najpozitivnija bila Tuđmanova uloga u Domovinskom ratu, 69 posto, a samo 19 posto vjeruje da je u njegovom mandatu dobro odrađena i privatizacija. Što se tiče prirode Tuđmanove vladavine, Hrvati su podijeljeni. Njih 47 posto smatra da je demokratski upravljao državom, a 41 posto misli da je Tuđman bio autokrat.


  I Milan Kujundžić će danas, u 9 i 30 sati, položiti vijenac na Tuđmanov grob, a kasnije će, kako se navodi u njegovom gustom rasporedu za srijedu, posjetiti i Koprivnicu, Đurđevac, Kloštar Podravski i Bjelovar. No, Kujundžićev dan neće započeti odlaskom na Mirogoj. »Od 7:00 do 9:00 KB Dubrava – hitna operacija dva pacijenta na gastroenterološkom odjelu«, piše u Kujundžićevom rasporedu u kojem je, eto, unatoč intenzivnoj kampanji, pronašao termine i za svoj liječnički posao.