Gospodarski kriminal

POTVRĐENA OPTUŽNICA Šestorka oštetila Transadriju za više od 40 milijuna kuna?

P. N.

Optužnicom se šestoricu tereti da su dogovorila kupnju tvrtke TIP iz Šibenika, a da je cijena koja je plaćena bila daleko veća od stvarne vrijednosti tvrtke. Tereti ih se i da su Transadriju oštetili i prodajom dionica tvrtki Vrni



RIJEKA Kazneno optužno vijeće potvrdilo je optužnicu koju je riječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv šestorice pod optužbom da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti. Optužnica je podignuta protiv 38-godišnjeg Zagrepčanina Vedrana Petkovića, 55-godišnjeg Mirana Ključaričeka iz Matulja, 51-godišnjeg Joška Bačelića iz Brodarice, 48-godišnjeg Zagrepčanina Damira Račića, 40-godišnjeg Dinka Kamenića iz Samobora te 47-godišnjeg Ivice Paršića iz Zagreba. Predmet će biti dodijeljen u rad jednom od troje sudaca riječkog Županijskog suda, a koji će potom odrediti datum kada će započeti suđenje.


Nerealna vrijednost


Optužnicom ih se tereti da su od prosinca 2007. do 1. travnja 2008. godine u Rijeci, kao odgovorne osobe TD Transadria d.d. Rijeka, i to Račić, Petković, Kamenić i Paršić kao novoizabrani članovi Nadzornog odbora društva te Ključariček i Bačelić kao članovi Uprave društva, zajedno sa sada pokojnim Marijanom Ključaričekom kao predsjednikom Uprave društva Transadria, zajednički dogovorili realizaciju kupnje 50 posto poslovnog udjela tvrtke TIP d.o.o. Šibenik, u ime i za račun društva Transadria d.d. za iznos od 4.400.000 eura u protuvrijednosti od 32.076.574 kuna.


Nadalje, da su prethodno naručili procjenu tvrtke TIP d.o.o. s nerealnom vrijednosti kako bi dobili suglasnost za kupnju od ostalih članova Nadzornog odbora, a potom da su isto realizirali zaključenjem Ugovora o kupnji od strane predsjednika Uprave Marijana Ključaričeka. Cijena koja je plaćena bila je daleko veća od stvarne vrijednosti tvrtke, navodi se u optužbi, pa da su kupnjom 50 posto udjela u društvu TIP d.o.o. plaćanjem daleko više od vrijednosti te tvrtke, Transadriji pričinili štetu u iznosu od 31.748.306 kuna.


Tisuću dionica




U drugoj točki optužnice stoji da su 18. srpnja 2008. godine u Rijeci, bez za to potrebne odluke Glavne skupštine, dogovorili prodaju tisuću vlastitih dionica društva Transadrija dugogodišnjem poslovnom partneru tvrtki Vrni d.o.o. Prethodno da su telefonski ishodili suglasnost ostalih članova Nadzornog odbora za prodaju dionica, ne predočivši kome i kako će se dionice prodati, a nakon čega da su istog dana, 18. srpnja 2008. godine, prodaju i realizirali.


Društvo Transadrija sklopilo je ugovor o prodaji dionica za kupoprodajnu cijenu od 6.700.000 kuna, a ugovorom je dogovoreno da danom potpisa ugovora kupac i prije plaćanja stječe sva prava iz vlasništva nad dionicama, uključujući i pravo glasanja na skupštini društva, time da je Transadrija i jamčila po Ugovoru o kratkoročnom kreditu između Centar banke d.d. i društva Vrni d.o.o. u iznosu od 3.000.000 kuna.


Tim kreditom da je djelomično financirana kupnja dionica od strane društva Vrni d.o.o., a uslijed nepodmirivanja obveza po kreditu, Centar banka naplatila je svoja potraživanja od društva Transadrija u iznosu od 3.290.964,31 kune. Ostatak kupoprodajne cijene u iznosu od 3.700.000 kuna društvo Vrni nije platilo Transadriji, čime je društvo Transadrija oštećeno za ukupan iznos od 9.990.964,31 kunu, navodi se u optužnici.