Vladarima domaćeg nogometa nije dosta što rade mimo zakona

Sve gore i gore: Čelnici HNS-a ne krše samo Zakon o sportu već i vlastiti Statut

Tihomir Ponoš

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jedino je koje se već danima ne očituje na  upit o ovoj temi



ZAGREB  Dužnosnici i čelnici Hrvatskog nogometnog saveza Ante Kulušić, Božo Galić, Goran Pauk i Đuro Bukvić nisu, čini se, članovi Izvršnog odbora i Skupštine HNS-a protivno odredbama Zakona o sportu nego i protivno odredbama Statuta nogometne organizacije. Zakon u članku 46. stavak 5. propisuje da u skupštini i izvršnom tijelu sportskog saveza ne mogu biti i imati ovlasti u zastupanju, uz ostale, osobe koje ne mogu biti članovi uprave, odnosno nadzornog odbora prema zakonu kojim se uređuje sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Kulušić je zastupnik u Saboru i dopredsjednik IO HNS-a, Galić je župan i član IO HNS-a, Bukvić općinski načelnik i dopredsjednik IO HNS-a, a Pauk župan i član Skupštine HNS-a.


Bez primjedbi


Osim što takvo spajanje dužnosti priječi Zakon o sportu, priječi ga i Statut HNS-a u koji je spomenuta zakonska odredba naprosto prenesena i to u članku 37. koji definira tko ne može biti zastupnik u Skupštini HNS-a i članku 42. koji definira tko ne može biti član IO HNS-a. U oba je slučaja jasno rečeno da u tim tijelima ne mogu biti osobe koje ne mogu biti članovi uprave, odnosno nadzornog odbora dioničkog društva prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i zakona kojim se uređuje srpječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.


HNS-u smo poslali upit vezan uz zakonski status navedenih osoba u tijelima tog sportskog saveza. Pitali smo zašto HNS nije sastav svojih tijela uskladio sa Zakonom o sportu, zašto do sada nije pokrenut postupak razrješenja osoba u IO HNS-u i Skupštini koje ne ispunjavaju zakonske uvjete za članstvo u njima te kada će HNS dužnosnike u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji su članovi IO i Skupštine HNS-a razriješiti dužnosti. Odgovoreno nam je da je nadzor nad primjenom Zakona o sportu u HNS-u obavila Sportska inspekcija, a »u sklopu nadzora je provjeravan i sastav tijela HNS-a i u nalazu nisu stavljene nikakve primjedbe u tom pogledu. To ujedno odgovara i na sva postavljena pitanja«. Sportska inspekcija, čiji je nalaz u javnosti dobio velik publicitet zbog licence NK Lokomotivi, je rješenjem izdanim nakon nadzora naredila HNS-u usklađivanje Statuta sa spomenutom odredbom Zakona o sportu, što je izmjenama Statuta usvojenim na Skupštini 14. travnja i učinio. Nakon toga HNS, a čini se ni Sportska inspekcija, nisu više ništa radili po tom pitanju.


Brojna pitanja




Upit smo poslali i Hrvatskoj jedriličarskom savezu čija je predsjednica ujedno i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Pitali smo ih po kojoj je zakonskoj osnovi ona predsjednica HJS-a, zašto HJS nije pokrenuo postupak njenog razrješenja i kada će taj postupak pokrenuti. Glavni tajnik HJS-a Ivo Jaić odgovorio je da je Mrak Taritaš za predsjednicu izabrana na skupštini u prosincu 2012. godine, a tada su konzultirani i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i resorno Ministarstvo i obje su adrese odgovorile da nema sukoba interesa. U međuvremenu je izmijenjen Zakon o sportu, a te su izmjene »otvorile  brojna pitanja i odnose se na vrlo  velik broj osoba i društava« navodi Jaić u odgovoru.


– Očekuju se upute nadležnog Ministarstva po kojima će postupiti i Hrvatski jedriličarski savez i gospoša Anka Mrak Taritaš kao predsjednica, zaključio ja Jaić. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jedino je koje se već danima ne očituje na naš upit o ovoj temi.