Osmina finala Kupa

Zakon jačega na Zametu: PPD Zagreb bolji od domaćina

Igor Duvnjak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Gosti  su šest minuta nakon početka  korak po korak sve više demonstrirali »Zakon jačega«, pri čemu je trsatski vratar u Zagrebu Ivan Stevanović dugi niz minuta bio nesavladiva prepreka  za pokušaje igrača iz njegovoga nekadašnjeg kluba



Lijepa rukometna večer na Zametu gdje je dvostruki prvak Europe PPD Zagreb dobro popunio tribine i u ugodnoj sportskoj atmosferi u loptačkoj fešti očekivano pobijedio u osmini finala Kupa domaći »Zamet« 34:24.


Momčad koja je nedavno u osmini finala Lige prvaka uvjerljivo svladala danski »Kolding« jedna je druga dimenzija u odnosu na domaću ekipu. Gostujući trener Veselin Vujović je odlučio ukazati povjerenje Riječanin Ivanu Stevanoviću, ovaj je uzvratio sa 17 obrana. Riječka mladost je impresionirana imenom suparnika i ambijentom uz silnu borbenost jedno vrijeme djelovala ukočeno, kada se oslobodila, pokazalo je što zna.


– Lijepo je bilo igrati pred toliko gledatelja – rekao je trener Zamećana Marin Mišković. – Utakmica je poslužila našim dečkima da vide gdje su sa tako jakim suparnikom. Malo su se prestrašili u prvom dijelu, kasnije su »probili led« i igrali dobro. Zaslužuju čestitke za borbenost, a sada znaju koliko još moraju raditi i učiti.





Svečano je bilo uoči početka utakmice na Zametu. Igoru Duvnjaku, dugogodišnjem sportskom novinaru našega lista i kroničaru riječkih i hrvatskih sportskih zbivanja, uručeno je posebno priznanje za velik doprinos promociji rukometa i 35-godišnje kontinuirano izvještavanje s riječkih i hrvatskih rukometnih zbivanja. Vedran Devčić, predsjednik »Zameta«, Igoru Duvnjaku je uručio cvijeće i posebnu plaketu, a Valter Matošević, trener »Zameta« i najtrofejniji riječki sportaš, prigodan dar – trenerku sa »Zametovim« obilježjima. Lijepa i za svaku pohvalu gesta riječkog kluba. (K. S.)



Gosti  su šest minuta nakon početka  korak po korak sve više demonstrirali »Zakon jačega«, pri čemu je trsatski vratar u Zagrebu Ivan Stevanović dugi niz minuta bio nesavladiva prepreka  za pokušaje igrača iz njegovoga nekadašnjeg kluba. U tom je razdoblju popularni »Stevo« skupio sedam obrana od kojih je jedna iz sedmerca. Nadmudrio je Raula Valkovića i osujetio njegov pokušaj »frljoke«. Istina je da je  na drugoj strani Marin Đurica zaustavio sedmerac trofejnog reprezentativca, ljevorukog Zlatka Horvata, ali to je bila kap u moru potreba domaće ekipe.


Zamećani su nakon dva izjednačenja do 6. minute prvo doživjeli gostujuću seriju 3:0 koja je bila uvertira u dugometražnih zagrebačkih 8:0  dok je napad riječkih »plavih« čak 11 minuta uzalud kucao na Stevanovićeva vrata. Od 5:3 Brozović, Horvat, Čelica, Šebetić, Valčić, Obranović, Valčić i ostali ugledni gosti su odjurili na 13:3. Toliko spominjani Stevanović nije davao popusta svojim bivšima. Prije odlaska na odmor u 30. minuti je nakon Valkovića kod sedmerca nadmudrio i Darija Černeku kod 16:6 da bi ga tek potom iz najstrože kazne matirao Luka Mrakovčić. Prvak je ionako još nakon izvlačenja bio u četvrtfinalu, ovako je nakon trideset minuta igre u praksi samo potvrdio što je teoretski bilo davno poznato.



Utakmica osmine finala hrvatskog Kupa Zamet – Prvo Plinarsko društvo Zagreb 24:34 (7:16). Dvorana na Zametu. Gledatelja 900. Suci: Hunjadi i Zečević (Varaždin).


ZAMET: Đurica, Vučko 4, Mrakovčić 1 (1), Černeka 2, Uzelac, Stipčić 2, Jerčinović 1, Glavaš 1 (1), Juričić, L. Kovačević 1, Golik 1, Jelušić 4, Valković 1, Jotić 6. 


PRVO PLINARSKO DRUŠTVO ZAGREB: Mihić, Brozović 2, Stepančić 2, Čelica 1, Stevanović, Čorić 2, Šebetić 6, Ivić, Raković 4, Horvat  4 (2), Valčić 2, Mandalinić 1, Obranović 3, Vuglač 1,A. Kovačević 2, Pavlović 4.


Isključenja: Zamet 2, PPD Zagreb 6 minuta. Sedmerci: Zamet  5 (2), PDD Zagreb 4 (2).



Zamećane je početkom nastavka malo minulo strahopoštovanje prema imenima iz sastava Veselina Vujovića, ruke su se odhrvale grču  te su gledatelji vidjeli domaću seriju 4:0 koju je zaključio Damir Vučko, smanjivši zaostatatak na pet golova (17:12). Počelo se igrati obostrano dopadljivo s lijepim potezima na zadovoljstvo gledatelja, Vučko je u 42. minuti smanjio na 21:16 kraj Stevanovića koji je do tada imao već  12 obrana. U to se uklopila atraktivna obrana »zicera« u režiji Đurice te novi obranjeni sedmerac Stevanovića, ovog puta Mrakovčiću kod 23:17  u 47. minuti. Isto tako i »zepelin« gostima koji je adresirao Viktor Stipčić dok je utakmica išla prema kraju.


– Lijepo je doći u Rijeku. Ugodno nam je bilo j lijepom ambijentu pred toliko gledatelja. Viđeno je lijepih poteza s obje strane. Drago mi je za »Zamet« jer ima mladu ekipu koja dosta obećaje – kazao je  Zlatko Saračević, asistent gostujućeg trenera Veselina Vujovića, čovjek čija je ljevica davala golove i za »Zamet«. Nakon posljednjeg zvuka sirene mladi su pojurili na teren u potražnji za autogramima »zagrebaša«, a zadovoljna publika sve je ispratila pljeskom.