Ususret rukometnoj smotri u Danskoj

Valter Matošević: Vratari će nam na EP-u biti vjetar u leđa

Igor Duvnjak

Ne treba trošiti puno riječi o Mirku Aliloviću i Veniju Losertu. Tu je i Filip Ivić, mladi dečko koji se dokazao kroz juniorsku reprezentaciju – kaže Matošević o hrvatskim vratarima 



RIJEKA Hrvatska rukometna reprezentacija danas u Umagu počinje drugu konačnu fazu priprema za Europsko prvenstvo, što se od 14. do 26. siječnja održava u Danskoj. Izbornik Slavko Goluža na raspolaganju će imati sve svoje adute nakon što će mu se priključiti »Nijemci« Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković i Drago Vuković.


U stožeru izbornika Goluže za EP su i Zdravko Zovko, kao suradnik i savjetnik, te Riječanin Valter Matošević, uspješni trener »Zameta«, koji je trener vratara. 


  – Od 26. prosinca je bila prva faza priprema, sada su od danas na okupu svi igrači. Priključuju se Lacković, Duvnjak i Vuković, tako da smo kompletni. U ovo malo vremena što ga imamo, u ovih desetak dana, igramo dvije prijateljske utakmice s Tunisom – kaže Matošević, inače najtrofejniji riječki sportaš s loptom.




– Dečki rade stvarno fenomenalno, lijepo ih je gledati. Jako su motivirani. Europsko prvenstvo je najjače rukometno natjecanje, tu nema slabih suparnika. Uz kvalitetu, koju mi svakako posjedujemo, trebat će i dosta sreće. 


Vratari su itekako bitni u rukometu, jako puno toga ovisi o njihovim obranama. Matošević je zadovoljan vratarima s kojima vježba, među njima je i Venio Losert s kojim je bio u paru pri osvajanju zlata na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. 


  – Ne treba trošiti puno riječi o Mirku Aliloviću i Veniju Losertu. Tu je i Filip Ivić, mlad dečko koji se dokazao kroz juniorsku reprezentaciju. Imao je dobru sezonu u »Zagrebu CO«. Mirko i Venio su stabilni vratari, imaju veliku kvalitetu. Vratari će nam biti vjetar u leđa u ostvarivanju rezultata. Nadam se tome i volio bih to, kao što sam to nekada želio sebi, sada to želim njima. To bi onda, na kraju krajeva, bila i moja pobjeda. 



– Nakon dobrog rezultata koji smo polučili, pravo je vrijeme da netko stane uz »Zamet«, da se nađe nova uprava jer je ova dala do znanja da odlazi. Klub bi se trebao konsolidirati da nastavimo gdje smo stali. Što se rezultata tiče, ne hvata nas euforija, prioritet je ostanak – kaže Matošević o »tranzicijskoj« zametskoj zimi, čekanju nove uprave, dok je ekipa ugodno iznenadila četvrtim mjestom. – Nadam se da će se uspjeti nešto riješiti, da će »Zamet« dobiti novo vodstvo u siječnju. Nadam se boljim danima.   Matošević negira da je »Zamet« odbio juniorske reprezentativce »Kozale«, Vladu Matanovića i Marina Bunetu, koji su otišli u »Buzet«.   – Izuzetno cijenim Darka Dunata, vidi se njegov izuzetno dobar rad u »Kozali«, uostalom s generacijom 1994. godišta bio je hrvatski prvak. S druge strane, on je ipak predsjednik ovdašnjeg Županijskog saveza i nepojmljivo je da tri mlada igrača vuče u drugu Županiju mimo »Zameta«. Smeta me što sam negdje pročitao njegovu tvrdnju da smo ih mi odbili. To nije istina. Bili smo zainteresirani za njih, no oni u dogovoru s Dunatom nisu htjeli doći u »Zamet«.


  Rukometna reprezentacija je već silni niz godina poznata po dobroj radnoj atmosferi. 


  – To su sve divni dečki. Atmosfera je uvijek dobra, na visokoj je razini. Poslije treninga vlada zajedništvo, a za vrijeme treninga dobar rad, trud. Nadam se da će to isplivati na površinu na samome prvenstvu. 


  Valter je, naravno, uz sav dužan oprez, optimist kada je riječ o dosezima Hrvatske na EP-u. 


  – Najbitnije je da se okrenemo rukometu, kada igramo rukomet, onda smo najjači. Iz konteksta se može izvući na što aludiram. Trebamo se okrenuti igri i sebi samima, i rezultat će doći sam od sebe – misli Valter Matošević.